Legea prevede un nou articol în Codul Penal care să înăsprească sancţiunile împotriva ‘negării de fapte’ stabilite de Tribunalul de la Nurenberg, contra ‘apologiei unor crime’ condamnate de acest tribunal, ‘precum şi a difuzării de false informaţii cu privire la activităţile Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial’, conform agenţiilor ruse.
Aceste fapte ar putea fi pedepsite cu un maximum de cinci ani de închisoare sau cu o amendă de 500.000 de ruble (10.330 de euro), conform textului.
‘Ţara noastră nu numai că s-a apărat singură împotriva fascismului, dar am apărat lumea întreagă împotriva fascismului’, a subliniat deputata Irina Iarovaia, citată de agenţia Interfax. ‘Pentru noi, o reabilitare a nazismului este şi va fi întotdeauna o crimă împotriva ţării noastre şi a poporului nostru’, a continuat ea.
Dar pentru Aleksei Makarkin, analist al Centrului de consiliere în ştiinţe politice, modul în care este redactată această lege arată că este ‘îndreptată împotriva liberalilor sau democraţilor care compară puterea (rusă) cu regimul lui Hitler’. ‘Acum, orice istoric al celui de-al Doilea Război Mondial va trebui să facă o apologie în loc de ştiinţă pentru a nu cădea sub incidenţa acestei legi’, a explicat el pentru AFP.