Reforma, care prevede ca judecătorii, inclusiv cei ai Curţii Supreme, şi magistraţii ţării să fie aleşi prin „vot popular”, stârneşte proteste puternice din partea angajaţilor administraţiei judiciare, precum şi tensiuni diplomatice cu Statele Unite şi îngrijorare pe pieţele financiare.
Judecătorii, dintre care unii sunt în grevă de mai bine de două săptămâni, au cerut Curţii Supreme să intervină pentru a opri procesul legislativ. O cerere care nu se bazează pe „niciun temei legal”, potrivit şeful statului mexican.
Preşedintele Curţii Supreme, Norma Pina, a decis joi să-şi consulte colegii pentru a afla dacă ar fi posibilă încetinirea reformei care a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, unde partidul prezidenţial şi aliaţii săi sunt ultramajoritari, şi urmează să fie dezbătută în Senat săptămâna viitoare.
„Ar fi o aberaţie şi, desigur, o încălcare flagrantă a Constituţiei să întrerupem procesul de analiză, discuţie şi, dacă este cazul, de aprobare a reformei”, a afirmat preşedintele de stânga în cadrul conferinţei de presă zilnice.
„Acest lucru ar echivala cu a opta pentru legea junglei, arătând clar că (judecătorilor) nu le pasă nici de democraţie, nici de justiţie”, a adăugat Lopez Obrador.
Preşedintele în exerciţiu, a cărui popularitate este de aproape 70%, îi acuză pe judecători şi magistraţi că favorizează corupţia şi grupurile criminale şi că sunt responsabili pentru impunitatea a peste 90% din infracţiunile comise, potrivit ONG-urilor.
Lopez Obrador, care îi va ceda puterea preşedintelui ales provenit din partidul său, Claudia Sheinbaum, la 1 octombrie, îi acuză şi pe judecătorii Curţii Supreme că au devenit aliaţi ai opoziţiei, în contextul în care înalta instanţă a obstrucţionat unele reforme pe care preşedintele le-a propus în domenii precum energia şi securitatea.
Criticii reformei, în special Statele Unite şi organizaţiile pentru drepturile omului, consideră că ea va submina independenţa justiţiei prin politizarea acesteia şi că traficanţii de droguri ar putea controla mai uşor judecătorii amestecându-se în alegerea acestora.
Reforma provoacă îngrijorarea investitorilor, ducând la o scădere bruscă a valorii monedei mexicane, peso, care săptămâna aceasta a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, la peste 20 de pesos pentru un dolar.
Sursa foto: Wikipedia