Contractul de 100 mil. euro pentru Cloud-ul Guvernamental a fost semnat. CEO Vodafone: ”Suntem pregătiți să livrăm un Cloud care ne va schimba viețile”

Digitalizarea României a mai făcut un pas odată cu semnarea contractului pentru Cloud-ul Guvernamental în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, cu TVA inclus. Câștigătorul licitației organizată de ADR este Vodafone România, care va folosi tehnologie Microsoft.
Lidia Neagu - mie, 11 sept. 2024, 13:45
Contractul de 100 mil. euro pentru Cloud-ul Guvernamental a fost semnat. CEO Vodafone: ”Suntem pregătiți să livrăm un Cloud care ne va schimba viețile”

Cloud-ul guvernamental este o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele și bazele de date ale instituțiilor publice din România. Odată implementat instituțiile statului vor putea comunica între ele, astfel încât cetățenii să nu se mai plimbe după actele de care au nevoie de la o instituție la alta.

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit Executivului. Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală:

  1. 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental
  2. 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental

Componenta de Cloud Dedicat va fi operațională în două din cele patru centre de date din cadrul Cloud-ului Guvernamental, precum și existența unei zone de administrare conectată la internet și cu infrastructura operatorilor de cloud public, pentru a permite alocarea în timp real a resurselor de procesare și stocare a datelor. Termenul de finalizare al investiției este de 270 de zile.

”Vom avea la un click distanță 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, din confortul casei, din vacanță sau din altă parte acces la aceste servicii publice care astăzi sunt exclusiv online și care sunt, de obicei, în perioada în care oamenii au program de muncă, adică între ora 8 și 4 după-amiaza”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, la ceremonia de semnare a contractului.

Prezent la eveniment, Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România, a declarat că ”proiectul este o șansă fără precedent pentru țară”.

”Este o onoare să reprezint Vodafone în ceea ce reprezintă o piată de hotar pentru digitalizarea societății românești. Suntem mândrii să fim primii care implementează primul Cloug Guvernamental în România, un proiect care va seta noi standarde în sectorul public și infrastructura digitală. Competitivitatea României se bazează pe transformarea digitală a societății sale. Proiectul este o șansă fără precedent pentru țară să ajungă în topul excelenței digitale și să ăși atingă potențialul prin creșterea inovației și îmbunătățirea sectorului public (…) Această infrastructură va furniza coloană vertebrală pentru servicii publice moderne, sigure, care va da posibilitatea instituțiilor să servească mai bine cetățenii și afacerile”, a spus Kanaris.

Acesta a mai adăugat într-un mesaj către premierul Marcel Ciolacul, prezent, de asemenea, la ceremonie: ”Excelența dumneavoastră, vă garantăm că vom aduce experiența și expertiza noastră pentru a implementa acest proiect repede. La Vodafone și Microsoft ne vom asigura că vom livra un Cloud care va fi de top în Europa, gata de folosit și pregătit să ne schimbe viețile”.

STS participă, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), la implementarea investiției (proiectului) infrastructurii de cloud guvernamental, finanțată prin PNRR, Componenta C7. Transformare digitală.

Cloud-ul Guvernamental al României este referențiat ca Platforma de Cloud Guvernamental și are o componentă de Cloud Privat, denumită în continuare Cloudul Privat Guvernamental (CPG).

Te-ar mai putea interesa și
Ucrainienii se confruntă cu oboseala accentuată, iar armata e măcinată de dezertări
Ucrainienii se confruntă cu oboseala accentuată, iar armata e măcinată de dezertări
În timp ce armata Ucrainei se luptă să găsească suficiente trupe, în special infanterie, pentru a reține armata mult mai mare a Rusiei, unele unități oferă o a doua șansă celor care au......
Sectorul energetic din România rămâne cel mai expus la atacuri cibernetice – raport
Sectorul energetic din România rămâne cel mai expus la atacuri cibernetice – raport
Peste 14 milioane de atacuri cibernetice sunt monitorizate, în fiecare lună, de serviciul Business Internet Security (BIS), ...
Rețele Electrice România pune la dispoziția furnizorilor o nouă platformă pentru accesarea datelor de consum ale clienților
Rețele Electrice România pune la dispoziția furnizorilor o nouă platformă pentru accesarea datelor de consum ale clienților
Compania Rețele Electrice România a implementat o nouă platformă informatică modernă care pune la dispoziția tuturor ...
Scădere de 15,5% a numărului de societăţi cu capital străin ce au fost înfiinţate în primele zece luni din 2024. Capitalul acestora este cu 85% mai mic faţă de al celor ce au fost înmatriculate anul trecut – date ONRC
Scădere de 15,5% a numărului de societăţi cu capital străin ce au fost înfiinţate în primele zece luni din 2024. ...
Un număr de 4.943 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele zece luni din 2024, în ...