Şeful UniCredit spune că preluarea Commerzbank este o opţiune

Directorul general de la banca italiană UniCredit SpA, Andrea Orcel, a spus joi că o preluare completă a băncii germane Commerzbank AG este o opţiune, la o zi după ce banca italiană a provocat o surpriză prin anunţul că a preluat o participaţie de 9% din capitalul Commerzbank, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 15:37
Şeful UniCredit spune că preluarea Commerzbank este o opţiune

„Conversaţiile cu privire la o fuziune&achiziţie sau o altă combinaţie sunt în fruntea actualelor discuţii cu privire la această participaţie”, a spus Orcel într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Ne putem angaja constructiv pentru a vedea dacă vrem cu toţii să creăm ceva mai mult decât valoarea care poate fi creată de Commerzbank singură”, a adăugat Orcel.

Miercuri, UniCredit, a doua mare bancă italiană, a informat că a preluat o participaţie de 9% la Commerzbank, iar aproape jumătate din această participaţie a fost preluată de la Guvernul german, care vrea să iasă din capitalul Commerzbank, la 16 ani după ce a intervenit pentru salvarea băncii.

Andrea Orcel a invitat echipa managerială de la Commerzbank la discuţii pentru o posibilă fuziune, o tranzacţie care ar putea da naştere unui nou gigant bancar din Germania. O fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi fost prima mare tranzacţie transfrontalieră din sectorul bancar european care este unul fragmentat dar se confruntă cu numeroase obstacole precum opoziţia sindicatelor. Guvernul german deţine în continuare o participaţie mai mare la Commerzbank decât UniCredit, chiar dacă a început să o reducă.

În interviul pentru Bloomberg Television, Andrea Orcel a semnalat că UniCredit rămâne flexibilă cu privire la ce se va întâmpla în continuare. Pentru a-şi majora participaţia la Commerzbank dincolo de pragul de 10%, UniCredit ar avea nevoie de aprobarea Băncii Centrale Europene.

„Există posibilitatea ca Guvernul să vândă noi pachete de acţiuni şi am putea fii interesaţi dacă condiţiile vor fi convenabile. Există şi posibilitatea să cumpărăm acţiuni de pe piaţă sau posibilitatea să nu facem nimic”, a subliniat Orcel.

Directorii băncilor europene se plâng de mult timp de faptul că pieţele fragmentate de pe continent fac dificile fuziunile transfrontaliere. Cu toate acestea, profiturile record înregistrate de unele dintre cele mai mari bănci europene, inclusiv UniCredit, în ultimii ani au realimentat interesul pentru fuziuni şi achiziţii. Valoarea de piaţă a UniCredit a depăşit-o pe cea a altor mari bănci europene, astfel că Orcel este într-o poziţie confortabilă să analizeze posibile ţinte de achiziţie.

Următorul pas pentru directorul UniCredit este acela de a intra în discuţii cu acţionarii Commerzbank „pentru a vedea dacă există bazele pentru o combinaţie”, a spus Orcel. Acesta a subliniat însă că este pregătit să renunţe la proiectul de fuziune dacă va fi nevoie. „Am putea merge în sus, am putea merge în jos, şi am putea să ne combinăm. Suntem foarte răbdători”, a precizat Orcel.

Renumit pentru tranzacţiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziţie în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Apărarea UE trebuie să fie pregătită pentru a face faţă Rusiei în 6-8 ani – comisarul-desemnat al UE pentru apărare
Apărarea UE trebuie să fie pregătită pentru a face faţă Rusiei în 6-8 ani – comisarul-desemnat al UE pentru ...
Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru......
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi au cheltuit în România 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi au cheltuit în România 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi s-au cazat în România în primul semestru al acestui an, iar cheltuielile totale ...
HiSky lansează o ofertă cu prețuri la biletele de avion de la 40 de euro. Cât costă biletul spre New York
HiSky lansează o ofertă cu prețuri la biletele de avion de la 40 de euro. Cât costă biletul spre New York
HiSky a lansat o ofertă de bilete la preț redus, pe toate rutele regulate pe care le operează. Promoția e activă doar ...
Lăptăria cu Caimac a vândut cu 17% mai mult, dar pierderile s-au adâncit cu 62%. Compania și-a revizuit în jos bugetul pentru 2024 pe fondul pierderii producției de porumb
Lăptăria cu Caimac a vândut cu 17% mai mult, dar pierderile s-au adâncit cu 62%. Compania și-a revizuit în jos bugetul ...
Agroserv Măriuța, producătorul brandului de lactate Lăptăria cu Caimac, a vândut în prima jumătate a acestui an cu ...