‘În sfârşit am intrat în grup, în grupul celor care speră şi o convergenţă nominală şi la intrarea în zona euro. Noi ne aşteptăm ca la sfârşitul acestei primăveri şi în vara acestui an, criteriile de convergenţă nominală legate de inflaţie şi de ratele de dobândă să fie îndeplinite. Nu este mesajul nostru că vom sări în a afirma că peste câţiva ani intrăm în zona euro. Intrăm când suntem pregătiţi. Aceasta este o decizie politică. Dar mesajul că nu mai suntem codaşi cred că merită să îl discutăm’, a explicat guvernatorul BNR.
Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept ţintă pentru adoparea euro de către România, şeful băncii centrale a spus că acest proiect trebuie consensualizat, fie într-un document scris, cum s-a întâmplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeană, în anul 2000, sau chiar şi într-o formă mai degrabă conflictuală, cum s-a întâmplat cu acordurile cu instituţiile financiare internaţionale de după 2008. ‘România are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iată, premierul a spus că 2018 pare un ţel mobilizator – 100 de ani de la formarea României mari. Da, dar există o condiţie dincolo de acest aspect. Ca dincolo de proiect şi de termen, cel puţin o parte dintre noi, economişti şi oameni politici, să înţelegem acelaşi lucru. Că dacă înţelegem altceva, fiecare câte o bucăţică, proiectul este irealizabil’, a subliniat Mugur Isărescu.
El a mai spus că economia a înregistrat, în ultima perioadă, progrese remarcabile. ‘Am ajuns în zona unui deficit de cont curent mic, finanţabil, mai mic decât intrările de capitaluri sau de fonduri autonome’, a precizat Isărescu.
El a adăugat că, dacă la investiţiile străine directe adăugăm şi fondurile europene, rezultă o sumă mai mare decât deficitul de cont curent. ‘Asta înseamnă ceva sustenabil. Dacă acest lucru s-a întâmplat, până şi problema sustenabilităţii criteriilor de convergenţă, inclusiv a inflaţiei, este una pe care o putem considera rezolvată’, a explicat guvernatorul BNR.
El s-a referit şi la evoluţia pozitivă a industriei. ‘Dacă ne uităm la cifrele sintetice observăm că din anii 90 ponderea industriei în PIB a scăzut de la 40% la 25%, iar acum s-a dus înapoi spre 31%. Comenzile industriale au crescut în februarie cu 20% faţă de anul trecut iar pe ultimele 12 luni creşterea este de 15%. În 2013 am avut o creştere de 8%, ceea ce este foarte mult’, a mai adăugat Mugur Isărescu.