Update: Incidentul s-a produs în Zona Economică Exclusivă a României. O rachetă rusească a lovit o navă care transporta prin Marea Neagră cereale din Ucraina către Egipt

Update: Comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, a cerut, în noaptea de 11 spre 12 septembrie, schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa, întrucât la bordul navei a avut loc a explozie, a informat Garda de Coastă, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 18:54
Update: Incidentul s-a produs în Zona Economică Exclusivă a României. O rachetă rusească a lovit o navă care transporta prin Marea Neagră cereale din Ucraina către Egipt

Potrivit unui comunicat al sursei citate, nava se afla la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sfântu Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) şi a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie, iar comandantul a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor.

„Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă”, se precizează în comunicat.

Totodată, se menţionează că „până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”.

Știrea inițială

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters, transmite Agerpres.

O sursă din sectorul maritim a susţinut într-o declaraţie acordată acestei agenţii de presă că nava a fost lovită în timpul nopţii în „apele româneşti” lângă o gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în timp ce un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a spus că nava se afla în „zona economică maritimă” a României. Nu este clar dacă aceste declaraţii se referă la apele teritoriale româneşti sau la zona economică exclusivă a României în Marea Neagră.

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Navale Române, Irina Puşcaşu, a precizat între timp agenţiei Reuters că nava cu cereale despre care Ucraina afirmă că a fost lovită de o rachetă rusească în timpul nopţii nu se afla în apele teritoriale ale României. „Tot ce vă pot spune despre respectiva navă este că nu se afla la acel moment în apele noastre teritoriale”, a declarat purtătoarea de cuvânt. De asemenea, „nu ne-a fost solicitată niciun fel de asistenţă”, a adăugat Irina Puşcaşu.

Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

„Vom continua să depunem toate eforturile pentru a ne apăra porturile, Marea Neagră şi exporturile alimentare pe pieţele globale”, a afirmat preşedintele Zelenski, care a postat pe reţeaua socială X imagini ce arată un cargou cu metalul contorsionat, cu o macara avariată şi alte pagube.

„Aşteptăm ca lumea să reacţioneze. Grâul şi securitatea alimentară nu trebuie să fie niciodată ţinta rachetelor”, a indicat el.

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean Andrii Sîbiga a calificat incidentul drept „un atac cinic asupra libertăţii de navigaţie şi securităţii alimentare globale”.

Rusia nu a comentat imediat relatările despre lovirea respectivei nave. Nici societatea care operează nava, compania greacă VRS Maritime Services, nu a putut fi contactată imediat pentru clarificări, notează Reuters.

Ucraina exportă aproximativ patru milioane de tone de cereale pe lună printr-un coridor de transport maritim creat pe coasta de vest a Mării Negre în apropierea României şi Bulgariei, care a fost creat în august 2023 după ce Rusia s-a retras din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în condiţiile războiului pe care l-a declanşat prin invazia asupra Ucrainei.

Sursa foto: X.com/ZelenskyyUa

Te-ar mai putea interesa și
Apărarea UE trebuie să fie pregătită pentru a face faţă Rusiei în 6-8 ani – comisarul-desemnat al UE pentru apărare
Apărarea UE trebuie să fie pregătită pentru a face faţă Rusiei în 6-8 ani – comisarul-desemnat al UE pentru ...
Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru......
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi au cheltuit în România 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi au cheltuit în România 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Peste 965.000 de turişti nerezidenţi s-au cazat în România în primul semestru al acestui an, iar cheltuielile totale ...
HiSky lansează o ofertă cu prețuri la biletele de avion de la 40 de euro. Cât costă biletul spre New York
HiSky lansează o ofertă cu prețuri la biletele de avion de la 40 de euro. Cât costă biletul spre New York
HiSky a lansat o ofertă de bilete la preț redus, pe toate rutele regulate pe care le operează. Promoția e activă doar ...
Lăptăria cu Caimac a vândut cu 17% mai mult, dar pierderile s-au adâncit cu 62%. Compania și-a revizuit în jos bugetul pentru 2024 pe fondul pierderii producției de porumb
Lăptăria cu Caimac a vândut cu 17% mai mult, dar pierderile s-au adâncit cu 62%. Compania și-a revizuit în jos bugetul ...
Agroserv Măriuța, producătorul brandului de lactate Lăptăria cu Caimac, a vândut în prima jumătate a acestui an cu ...