Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză

Bugetele alocate pentru servicii IT sunt cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii români au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte şi al creşterii concurenţei, arată o analiză de specialitate, publicată luni.
AGERPRES - lun, 16 sept. 2024, 10:35
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani - analiză

Conform dezvoltatorului român de software, Oves Enterprise, această tendinţă de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este în concordanţă cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile şi caută soluţii mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

„Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflaţie şi de necesitatea companiilor de a prioritiza investiţiile esenţiale. Multe companii mari au apelat iniţial la outsourcing în India, atrase de costurile mai mici. Însă, în ultima perioadă, mare parte dintre acestea a revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a neconcordanţelor de calitate şi livrare întâmpinate în Asia”, subliniază specialiştii.

Totuşi, în ciuda acestui trend de revenire, bugetele rămân mai mici decât înainte de criză, fiind însă cu aproximativ 10% – 15% mai mari decât cele oferite pentru servicii din India, dar semnificativ mai reduse faţă de 2022.

În România, tendinţele actuale din industria IT reflectă aceste schimbări. Astfel, experţii remarcă faptul că, pe lângă reducerea bugetelor, companiile IT sunt forţate să inoveze pentru a rămâne competitive.

„Utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) şi automatizarea proceselor (RPA) au devenit soluţii esenţiale pentru optimizarea costurilor şi creşterea productivităţii. Iar programatorii români, care înainte aveau aşteptări salariale ridicate, au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte şi a creşterii concurenţei”, notează sursa citată.

La nivel internaţional, rapoartele relevă faptul că bugetele IT au scăzut cu aproximativ 20%, în ultimii doi ani, în timp ce outsourcing-ul către regiuni cu forţă de muncă mai ieftină, precum India şi Filipine, a crescut iniţial, dar s-a confruntat cu probleme legate de calitate.

O cercetare Deloitte evidenţiază că 63% dintre companii au menţionat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului. Totodată, integrarea AI şi automatizarea proceselor au devenit factori critici în creşterea eficienţei operaţionale şi a competitivităţii pe piaţă.

Oves Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluţii software complexe şi inovaţii AI destinate industriilor aerospaţiale, de apărare şi de securitate cibernetică, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca.

În prezent, peste jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României.

Te-ar mai putea interesa și
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă în continuare cu greutăți, în special din cauza cheltuielilor reduse......
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...
CNSP a modificat în scădere la 2,8% prognoza de creştere economică pentru acest an
CNSP a modificat în scădere la 2,8% prognoza de creştere economică pentru acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...