Pe ultima sută de metri, operatorii de rețele electrice cer ANRE să nu taie stimulentul pentru cofinanțarea investițiilor din bani europeni. „E cel mai nepotrivit moment”

Viitoarea metodologie de tarifare din sectorul distribuției de energie electrică, ce vizează următorii cinci ani, ar conține o prevedere care dezavantajază companiile din sector, prin faptul că ar limita capacitatea de a investi în modernizarea rețelelor și adaptarea lor la tranziția energetică – este vorba despre potențiala eliminare de către ANRE a stimulentului de 2% pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene, care acum este în vigoare. Industria trage un semnal de alarmă pe ultima sută de metri: investițiile se vor diminua!
Mihai Nicuţ - lun, 16 sept. 2024, 18:29
Pe ultima sută de metri, operatorii de rețele electrice cer ANRE să nu taie stimulentul pentru cofinanțarea investițiilor din bani europeni. „E cel mai nepotrivit moment”

Potrivit ultimelor decizii ale Autorității de Reglementare (ANRE),  rata reglementată de recuperare a capitalul (RRR), practic rata de retabilitate decisă de statul român pentru acest domeniu, a fost stabilită la 6,94% pentru următoarea perioadă de reglementare. Peste cei 6,19% cât sunt acum, dar mult sub cât au calculat operatorii că este nevoie pentru a atrage finanțare pentru a investi miliardele de euro atât de necesare rețelelor: șase miliarde de euro pe an, de trei ori mai mult decât până acum.

“În mod surprizător și nejustificat, este la un nivel semnificativ inferior față de indicatorii macroeconomici și financiari avuți în vedere de investitori”, a trasmis, ulterior deciziei, Federația Asociației Companiilor de Utilități (ACUE), care reprezintă companiile din domeniu.

Dincolo de acest lucru, stabilit deja, ANRE mai trebuie să elaboreze și să publice zilele astea metodologia de tarifare pentru distribuție, iar aici apare o nouă prevedere care în final se dovedește a avea un impact negativ, după cum spune sectorul.

Este vorba despre o prevedere anunțată de staff-ul ANRE prin care, ca reacție la ce au spus distribuitorii, a afirmat că se va acorda, suplimentar, 1% pentru investițiile făcute suplimentar față de planul minim de investiții aprobat de ANRE. În teorie o veste bună pentru industrie. Numai că, potrivit oamenilor din sector, reglementatorul nu va mai acorda un stimulent de 2% pentru investițiile cofinanțate din fonduri europene, așa cum se întâmplă acum.

Estimarea în piață este că fondurile europene (distribuitorii au atras mai mult de un miliard de euro din Fondul de Modernizare al UE) pot acoperi cam a șase parte din volumul necesar al investițiilor în rețele, dar, pentru putea fi susținute, este nevoie de cofinanțarea operatorilor din fonduri private. În trecut, ANRE a acordat un bonus de stimulare de 2% pentru investițiile distribuitorilor de energie electrică în proiecte finanțate de UE – stimulent valabil și azi. Toate solicitările operatorilor pentru finanțări de proiecte din bani europeni  au fost făcute pe baza înțelegerii că acest stimulent va continua să fie aplicat, dar conform propunerilor actuale, randamentul pentru investitori este brusc redus.

Președintele ACUE, Volker Raffel, care este și CEO al E.On România, atrage atenția asupra problemei, care este de natură să diminueze din investiții, și speră ca ideea de a se renunța la acel stimulent să nu fie totuși adoptată de ANRE – “nu putea exista un moment mai nepotrivit pentru acest lucru”.

“Consider că randamentul pentru investițiile istorice este, în acest moment, stabilit artificial la un nivel scăzut și nu ia în considerare realitățile economice actuale. Sper că este vorba de o neînțelegere la mijloc, care trebuie corectată.

Ca să explic puțin: băncile cer de obicei dobânzi de tipul „ROBOR + X”. Reglementatorul  presupune că băncile ar solicita marje de credit de sub 1%. Dar oricine a luat un credit știe bine acest lucru că băncile românești, precum și băncile internaționale de dezvoltare, solicită marje de credit situate undeva între 2-3%. Această diferență poate fi compensată prin acordarea acelui bonus de stimulare de 2%, dar acum acesta a dispărut”, spune Raffel.

“Nu știm dacă peste cinci ani fondurile UE vor fi încă disponibile în dimensiuni similare pentru România. Ce știu însă este următorul lucru: niciodată nu au fost disponibile mai multe fonduri UE pentru modernizarea rețelelor electrice, cum sunt astăzi. Am demonstrat că putem absorbi cu succes banii UE în trecut, ceea ce se vede în îmbunătățirea performanțelor rețelei, dar, în același timp, să nu uităm că acești bani ajung predominant în economia României. Vorbim despre miliarde de lei, bani de care sistemul energetic românesc are cu adevărat nevoie”, ne-a mai spus Voilker Raffel.

Dacă ideea de afaceri este ca investitorii privați să obțină cu investiția lor un randament insuficient pentru a sprijini România să absoarbă „banii gratuiți ai UE”, atunci aceasta este o idee care nu funcționează, atrage atenția oficialul citat.

“Este important de înțeles că un participant pe piață, cum ar fi un producător de energie care primește fonduri UE, are costuri mai mici, dar în continuare același venit din piață. În schimb, pentru un operator de rețea reglementat, care alege să înlocuiască, de exemplu, o investiție de 100 de milioane de euro cu un proiect similar cu 80% cofinanțare, reglementatorul reduce, de asemenea, venitul cu 80%. Pentru a compensa acest lucru, stimulentul a fost acordat în trecut din motive bine întemeiate”, argumentează distribuitorii.

Companiile din sector au anunțat că este posibil să își revizuiască planurile de investiții dacă metodologia finală de stabilire a tarifelor, care este de așteptat să fie publicată de ANRE în câteva zile, va elimina acest stimulent pentru atragerea de foduri europene.

Te-ar mai putea interesa și
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare pentru crimă, după un incident armat produs în ajun şi soldat cu......
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...