‘Turiştii români au plătit, în 2013, în medie, 558 de euro/călătorie, cu 15% mai puţin decât în 2012, dar asta şi pentru că mulţi tineri preferă destinaţii precum Berlinul, o destinaţie destul de ieftină. În medie, un român cheltuie circa 65 de euro/zi în Germania. Cele mai vizitate destinaţii sunt Bayern, Baden-Wurttemberg, Hessen, Nordrhein-Westfalen şi Berlin. Pentru anul 2014, estimăm o creştere de până la două cifre a numărului de turişti români care vor vizita Germania’, a spus Cristian Sallai.
Conform unui studiu al DZT, 40% dintre români au călătorit în Germania pentru vacanţe, 29% pentru afaceri şi 31% pentru vizite la prieteni şi la rude.
Cei mai mulţi dintre românii care îşi fac vacanţa în Germania – 56% – au preferat circuitele, 20% vizitele în oraşe, 10% relaxarea lângă surse de apă.
Majoritatea românilor ajunge în Germania cu automobilul propriu (64%), cu avionul merg 23%, iar autocarul este o soluţie folosită de 11%. De asemenea, tot 11% îşi procură vacanţele prin agenţii de turism.
‘În 2013, Germania a fost pentru a patra oară consecutiv pe locul al doilea în topul destinaţiilor de călătorie preferate de europeni, după Spania, dar înaintea Franţei, care a ocupat poziţia a treia în acest clasament. De altfel, turismul are o cotă de 4,4% în PIB-ul Germaniei, surclasând domeniul construcţiilor (4,3%) şi pe cel al industriei automotive (2,3%). Pentru 2020, ţinta noastră este să atragem 80 de milioane de turişti’, a subliniat Sallai.
În ceea ce priveşte incomingul, Germania a înregistrat creşteri pe toate continentele, având o cotă de piaţă de 11% în Asia, 9,8% în America, 1,2% în Australia, 1% în Africa. În 2013, turiştii europeni au făcut 26,1 milioane de călătorii în Germania, din ţările baltice provenind 1,9 milioane de călătorii.