Deltamed a livrat în această vară primele 41 de ambulanțe de tip B contractate de Centrul de Achiziții al Ministerului Sănătății din Republica Moldova, în urma licitațiilor publice organizate în 2023 și câștigate de compania românească.
Începând din această lună, Deltamed începe livrarea vehiculelor prevăzute în cel de-al doilea contract câștigat. Este vorbe de alte 21 de vehicule.
Pentru a veni în sprijinul autorităților din Republica Moldova, producătorul român a decis să investească și în primul Centru dedicat mentenanței vehiculelor și echipamentelor medicale livrate. Centrul de mentenanță a devenit operațional în prima jumătate a acestui an, iar personalul angajat a fost pregătit special pentru acest scop în România, la unitatea de producție a Deltamed de la Cluj-Napoca.
Vehiculele livrate în Republica Moldova se adaugă celor peste 300 de ambulanțe pe care Deltamed le asamblează anul acesta pentru piața din Austria.
Anul trecut, Deltamed a raportat o creștere a exporturilor de cinci ori față de 2022, principalele piețe de livrare fiind Austria, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Germania și Spania.
Anul 2024 este considerat de companie ”anul ambulanțelor”, datorită cererii în creștere la nivel european. Pentru aceasta, Deltamed a investit peste două milioane de euro într-o nouă unitate de producție la Aiud. Secția Deltamed de la Aiud, care va avea 25 de angajați, va începe să lucreze la capacitate maximă în ultimul trimestru al anului. La Aiud, compania va transfera comenzi pentru produse de serie, a căror tehnologie va fi în prealabil dezvoltată la sediul din Gilău, unde funcționează Departamentul de cercetare și prototipare.
Deltamed, companie cu capital 100% românesc, a fost înființată în 1997, la Cluj-Napoca, și este, în prezent, cel mai mare producător de ambulanțe și vehicule pentru intervenție specială din Europa de Est.
Unitatea de producție a Deltamed este situată în localitatea Gilău, județul Cluj, pe o suprafață cumulată de aproape 13.000 mp, ce conține șapte hale de producție propriu-zisă, precum și departamentele de R&D, proiectare, CTC și After Sales dedicate. Compania are peste 140 de specialiști și capacitatea de a produce in-house toate elementele componente cu care dotează vehiculele pentru intervenții speciale.
Dintre cele peste 4.000 de vehicule livrate până în prezent, fac parte ambulanțe (umane și veterinare), cabinete medicale mobile pentru diverse specializări inclusiv stomatologice, puncte mobile de comandă și control, mașini de stingere a incendiilor de diverse capacități, autospeciale destinate descarcerării, autolaboratoare, showroom-uri, ateliere și magazine mobile, vehicule adaptate transportului utilizatorilor de fotoliu rulant, vehicule de transport victime multiple și pacienți înalt contagioși, precum și vehicule dedicate sectorului militar.