SUA rămân primul donator, în termeni de volum, cu ajutoare publice pentru dezvoltare de 31,5 miliarde de dolari, reprezentând 0,19% din venitul naţional brut, departe de obiectivul ONU vizând alocarea a 0,7% din venitul naţional brut pentru ajutoare pentru ţările sărace. Printre ţările OECD care au atins şi chiar depăşit acest obiectiv figurează Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie, aceasta din urmă majorându-şi, anul trecut, ajutoarele pentru dezvoltare cu 28,7% până la 19 miliarde de dolari.
Alte ţări care şi-au majorat ajutoarele pentru dezvoltare în 2013 sunt Japonia (36,6%), Turcia (29,7%), Islanda (27,4%) sau Estonia (22,3%). În afara statelor membre OECD, Emiratele Arabe Unite şi-au majorat ajutoarele pentru dezvoltare cu 375,5% graţie sprijinului excepţional acordat Egiptului. În Emiratele Arabe Unite ajutoarele publice pentru dezvoltare reprezintă 1,25% din venitul naţional brut, un procent record.
Pentru secretarul general al OECD, Angel Gurria, ‘este încurajator că ţările au început să-şi majoreze din nou ajutoarele pentru dezvoltare în pofida constrângerilor financiare cu care se confruntă în prezent’.
În schimb, unele ţări din zona euro care au ieşit din recesiune în al doilea trimestru al anului trecut şi-au redus ajutoarele pentru dezvoltare. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Portugalia (minus 20,4%) şi Franţa (minus 9,8%). De asemenea, din cauza reducerilor bugetare, ajutoarele pentru dezvoltare acordate de Olanda au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.
După ce au crescut constant după 1997, ajutoarele pentru dezvoltare au scăzut în 2011 şi 2012 în condiţiile în care multe guverne au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate bugetară. Relansarea din 2013 înseamnă că ajutoarele pentru dezvoltare au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. A