După o întâlnire a cabinetului, oficialii italieni au anunţat că deficitul va fi sub 3% din PIB în următorii doi ani, detaliile complete urmând a fi prezentate săptămâna viitoare, după publicarea datelor revizuite ale PIB-ului în 2021. Este posibil ca revizuirea să indice un plus de 3 miliarde de euro.
„Guvernul avansează cu politica fiscală prudentă şi responsabilă. După 2026, drumul propus va garanta stabilitatea datoriei Italiei iar în viitor finanţele publice vor face faţă provocărilor mult mai eficient”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.
În timp ce Matteo Salvini, liderul Partidului populist de extremă-dreapta Liga, aflat în coaliţia de guvernare, insistă pe adoptarea unor reduceri de taxe care ar costa zece miliarde de euro, miniştrii caută să vândă active, să intensifice reducerile de costuri şi să amâne măsurile privind pensionarea, ca opţiuni pentru echilibrarea finanţelor publice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
O veste bună pentru premierul Giorgia Meloni va fi probabilul câştig din 2021. Oficialii de la Statistică spun că revizuirea, care reflectă o redresare mai amplă decât se estima în urma pandemiei, va majora PIB-ul între 0,9% şi 1,2%.
Conform calculelor Bloomberg, diferenţa ar putea aduce la buget un plus de 3 miliarde de euro.
O mărime mai mare a economiei în 2021 ar putea duce la un deficit anual mai redus dar ar uşura sarcina reducerii deficitului sub plafonul stabilit de UE.
Ar fi a doua oară când Guvernul condus de Meloni ar beneficia de o astfel de revizuire a datelor din 2021. Anul trecut, Executivul a obţinut o marjă fiscală de câteva miliarde de euro de pe urma unui sprijin similar, care a reflectat revizuirile realizate în Marea Britanie şi Spania, Institutele de Statistică reevaluând PIB-ul în timpul unei perioade de volatilitate economică excepţională.
Chiar dacă plusul de 3 miliarde de euro o va ajuta probabil pe Meloni, revizuirea datelor nu va fi suficientă pentru rezolvarea problemelor bugetare, în condiţiile în care ministrul de Finanţe, Giancarlo Giorgetti, vrea să adopte măsuri fiscale pentru 2025 în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro.