Încetinirea activității economice globale și reducerea cererii de combustibil în China, precum și semnele de încetinire a creșterii locurilor de muncă în SUA, au limitat orice impuls ascendent al prețului petrolului în ultimele luni, potrivit Agenției americane pentru informații energetice (EIA). Prețul petrolului Brent a atins un minim de 68,5 dolari pe baril pe 10 septembrie. Dar această situație a început să se inverseze, deoarece prețurile petrolului au crescut ca urmare a impactului continuu al uraganului Francine asupra producției din Golful Mexic din SUA, ce a compensat preocupările persistente privind cererea chineză slabă, prețurile revenind la peste 72 de dolari/barilul. La nivel global, 20% din consumul de petrol este realizat de Statele Unite, 13% de China, iar restul țărilor au procente de sub 5%.
Pe termen scurt, decizia Fed de mâine este de natură să influențeze prețul petrolului, deoarece traderii vor încerca să evalueze modul în care aceasta va afecta creșterea economică și cererea de petrol în perioada următoare. Potrivit Fed Watch, care măsoară așteptările pieței, probabilitatea ca Rezerva Federală să reducă miercuri ratele dobânzilor cu 0,25% este de 33% față de o reducere cu sau 0,50%, care se situează acum la 67%. O reducere mai mare de 0,25% a dobânzii ar sugera cu siguranță că Fed este mai îngrijorată de încetinirea economiei, comparativ cu o reducere de 0,25% datorită progreselor înregistrate în privința inflației.
Economiștii prevăd trei reduceri de un sfert de punct în acest an: 0,25% după fiecare dintre ședințele de politică rămase, pe 18 septembrie, 7 noiembrie și 18 decembrie 2024. Dacă acest lucru se întâmplă, Fed va considera ca acțiunile întreprinse până acum au avut succes, deoarece trei reduceri în 2024 se aliniază exact cu ceea ce a indicat președintele Fed, Jerome Powell, în decembrie 2023. Cu toate acestea, investitorii sunt îngrijorați de faptul că am putea asista la o încetinire a creșterii economice mai accentuată decât s-a anticipat și mulți speră la o reducere integrală a dobânzii de 1% înainte de Crăciun.
Ratele scăzute ale dobânzilor reduc de obicei costul împrumuturilor, ceea ce poate crește investițiile, stimula activitatea economică și crește cererea de petrol. Până în prezent, EIA estimează că stocurile mondiale de petrol vor scădea cu 0,9 milioane de barili pe zi (b/d) în trimestrul al treilea al acestui an și vor scădea cu mai mult de un milion de barili pe zi până în trimestrul I din 2025. Ca urmare, se preconizează că prețurile Brent vor crește de la 74 de dolari/baril la începutul lunii septembrie la o medie de 82 de dolari/baril în decembrie și 83 de dolari/baril în primul trimestru din 2025. Însă alți analiști consideră că reducerea cererii de petrol va continua pe tot parcursul sfârșitului de an și se va prelungi și în 2025, în timp ce oferta este bine susținută.
Grupul financiar Macquarie și-a redus perspectiva de preț atât pentru Brent cu 2 dolari pe baril la 80 de dolari pe baril, cât și pentru WTI la 75 de dolari pe baril pentru restul anului. Pentru 2025 a lăsat neschimbată perspectiva de preț cu Brent la o medie de 69 de dolari pe baril și WTI la o medie de 65 de dolari pe baril, în timp ce la începutul acestei luni, Bank of America Global Research și-a redus prognoza de preț pentru Brent cu 5 dolari la 75 de dolari pe baril.
Economia românească a avut dificultăți în acest an, creșterea încetinind aproape până la stagnare, în timp ce inflația anuală este încă de peste 5%. În primele șapte luni ale acestui an, producția internă de petrol a fost estimată la 1.580 de milioane tep (tone echivalent petrol), în timp ce importurile au fost de 4.254 de milioane tep. Prin urmare, perspectiva unor prețuri globale scăzute ale petrolului pentru mai mult timp poate fi o veste bună. Aceasta poate ajuta economia și poate accelera scăderea inflației.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.