Mihai Precup: Parteneriatele public-private pot dezvolta oraşele din România

Parteneriatele public-private pot dezvolta oraşele din România, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Mihai Precup, care s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu membrii Asociaţiei Municipiilor din România.
AGERPRES - mie, 18 sept. 2024, 12:58
Mihai Precup: Parteneriatele public-private pot dezvolta oraşele din România

„În cadrul întâlnirii, am arătat faptul că avem o Lege a parteneriatului public-privat, trecută prin Parlament şi promulgată de preşedinte, astfel că, începând din acest an, avem un cadru legislativ modern, prin care s-a deschis calea implementării unor proiecte care pot dezvolta, la modul cel mai concret, oraşele româneşti”, a spus Mihai Precup, scrie Agerpres .

Potrivit acestuia, odată depăşit obstacolul legislativ, nu mai rămâne decât ca autorităţile locale să identifice nevoile pe care le au şi proiectele necesare care pot fi dezvoltate în sistem de parteneriat public-privat.

Unul dintre aspectele discutate a fost finanţarea proiectelor derulate de autorităţi în parteneriat cu firme private, astfel că în cadrul întâlnirii s-au prezentat o serie de variante pe care autorităţile locale le au la dispoziţie, de la obligaţiuni municipale şi finanţări de la fondurile de pensii până la atragerea unor sume acordate de Instituţiile Financiare Internaţionale (IFI-uri).

„Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung şi investiţii sigure, cu un cash-flow predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva în jur de 3 miliarde de euro, bani care ar putea fi alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România”, a declarat Mihai Precup.

Secretarul de stat i-a asigurat pe reprezentanţii autorităţilor locale de tot sprijinul instituţiilor de la nivel central de care aceştia au nevoie pentru implementarea proiectelor în sistem PPP.

„Guvernul României, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, precum şi autorităţile statului de la nivel central sprijină autorităţile locale şi le îndeamnă să se orienteze cât mai mult către proiecte dezvoltate în PPP, întrucât România are, prin acest tip de proiecte, un potenţial uriaş de dezvoltare”, consideră el.

La dezbaterea care a avut loc marţi au participat membri ai Asociaţiei Municipiilor din România, oficiali şi experţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi consultanţi cu expertiză în domeniul parteneriatelor public-private de la IFC-Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...