Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut

Urmare a unei producții bune, prețul mediu al portocalelor la ieșirea din stațiile grecești de sortare și ambalare a ajuns la un minim al ultimilor ani. Grecia este principalul furnizor de portocale pentru România, dar se aduc cantități importante și din Egipt și Germania.
Alina Stanciu - mie, 18 sept. 2024, 23:00
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut

Prețul la centrele de sortare și ambalare ale portocalelor din UE era în august, în medie, cu 11% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, după o ușoară majorare, de 1,5% față de iulie, până la 80,2 euro suta de kilograme, arată ultimele date ale Comisiei Europene consultate de Economica.

Mai mult, prețul mediu al portocalelor grecești, țară de unde România importă cele mai mari cantități, a ajuns la 52,9 euro suta de kilograme, fiind cu 28,6% mai ieftine decât în august 2023 și cu 16,8% sub prețul mediu al ultimilor cinci ani. Aceasta în contextul în care Grecia a avut în 2023  cea mai mare producție din 2018 încoace, respectiv 891.000 de tone.

Și Spania are prețuri medii cu 12,1% mai mici decât în august 2023 (90,9euro suta de kilograme), în timp ce în Portugalia suta de kilograme se vinde la poarta centrelor de ambalare cu 67,4 euro, adică cu 6,3% mai ieftin decât în iulie, dar cu 32,6% peste media ultimilor cinci ani.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a importat în perioada ianuarie-iunie 2024 peste 51.300 de tone de portocale, în valoare de 35,9 milioane de euro, cu 8% mai puțin din punct de vedere cantitativ față de perioada similară a lui 2023.

Din această cantitate, 47% (adică peste 24.150 de tone) au avut ca origine Grecia către care cumpărătorii au plătit 16,8 milioane de euro.

Urmează Egipt, cu 22% din cantitatea totală importată și o valoare a importurilor de 5,3 milioane de euro și Germania, țară care nu produce portocale dar unde sunt huburi ale marilor retaileri. Achizițiile din Germania au totalizat astfel 9,9% din cantitatea totală adusă de peste granițe.

Principalii furnizori au fost aceiași și anul trecut, cu mențiunea că din Germania s-au cumpărat cantități mai mari decât din Egipt, iar Grecia a fost, de asemenea, cea mai importantă sursă.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...