Trump spune că Fed este politizată după ce banca centrală a SUA a redus dobânzile cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale

Pentru prima dată din 2020, banca centrală americană (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă, lovind puternic cu o reducere de jumătate de punct, văzută ca un "început", în cursul ultimei reuniuni a instituţiei înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 5 noiembrie, relatează AFP. Donald Trump a acuzat miercuri banca centrală americană (Fed) că este "politizată"
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 07:54
Trump spune că Fed este politizată după ce banca centrală a SUA a redus dobânzile cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale

Această decizie importantă a Fed vine cu mai puţin de două luni înainte de alegerile în care se vor înfrunta democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump, scrie Agerpres .

Dobânda Fed se situează acum la intervalul 4,75-5,00%, după ce a stat mai bine de un an la cel mai ridicat nivel de la începutul secolului, la 5,25-5,50%.

„Această decizie reflectă încrederea noastră tot mai mare că, printr-o recalibrare adecvată a politicii noastre, puterea pieţei muncii poate fi menţinută”, a declarat preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, într-o conferinţă de presă.

Decizia nu a fost luată în unanimitate de comitetul de politică monetară (FOMC) al Fed: o guvernatoare, Michelle Bowman, a votat pentru o reducere de doar un sfert de punct.

Sunt aşteptate noi reduceri, deoarece responsabilii Fed intenţionează să scadă în continuare dobânda cu încă o jumătate de punct până la sfârşitul anului 2024.

Jerome Powell a subliniat că acesta este „începutul unui proces” de schimbare a politicii monetare.

Această reducere a dobânzii va reda puterea de cumpărare gospodăriilor americane, blocate de câţiva ani între inflaţia ridicată şi costul ridicat al creditelor. Şi, cu toate că Fed este independentă de puterea politică, decizia sa i-ar putea da un impuls Kamalei Harris.

Jerome Powell a asigurat că considerentele politice nu au intrat în deciziile băncii centrale: „Ne întrebăm: care este lucrul corect de făcut pentru oamenii pe care îi servim? Şi asta facem (…). Niciodată nu e vorba de altceva. Nu discutăm altceva”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a apreciat că reducerea dobânzii decisă miercuri de Fed semnalează că economia americană se află „într-o fază de progres”, iar preşedintele Joe Biden a vorbit despre un „moment important”.

„Tocmai am ajuns la un moment important: inflaţia şi ratele dobânzilor scad, în timp ce economia rămâne puternică. Criticii spuneau că asta nu se poate întâmpla, dar deciziile noastre reduc costurile şi creează locuri de muncă”, a scris pe X preşedintele american, hotărât să-şi apere bilanţul înainte de a părăsi Casa Albă în ianuarie.

Reducerea ratei dobânzilor decisă miercuri de banca centrală americană (Fed) este „o veste bună pentru americani”, a declarat vicepreşedinta şi candidata democrată la preşedinţie, Kamala Harris.

Ea a subliniat într-un comunicat al echipei sale de campanie, că este hotărâtă să continue munca „pentru ca preţurile să scadă în continuare”.

Donald Trump a acuzat miercuri banca centrală americană (Fed) că este „politizată” după ce instituţia monetară a decis să reducă dobânzile, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

„O scădere atât de importantă arată (…) că economia este fie într-o formă foarte proastă, fie că ei joacă jocul politicienilor”, a spus despre Fed fostul preşedinte republican şi candidat la Casa Albă unor posturi de televiziune la un miting de campanie.

„Nu servim niciun politician, niciun personaj politic, nicio cauză, nicio miză, nimic”, a asigurat Jerome Powell, întrebat în conferinţa sa de presă despre o posibilă punere în discuţie a independenţei Rezervei Federale.

„Este doar ocuparea maximă a forţei de muncă şi stabilitatea preţurilor în numele tuturor americanilor (dubla misiune a Fed). Şi aşa sunt organizate şi alte bănci centrale. Este un bun aranjament instituţional care este bun pentru public”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...