Tren metropolitan București: Primele curse demonstrative pe relația Gara de Nord – Gara Obor, de Săptămâna Europeană a Mobilității

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București — Ilfov (TPBI) anunță plimbări cu tramvaie de epocă și cu trenul metropolitan, linii de agrement, expoziții de vehicule vechi și moderne și multă distracție în aer liber, cu ocazia Săptămânii Europeane a Mobilității.
Ion Dobreanu - joi, 19 sept. 2024, 14:02
Tren metropolitan București: Primele curse demonstrative pe relația Gara de Nord - Gara Obor, de Săptămâna Europeană a Mobilității

În Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 septembrie), cu tema din acest an „Shared Public Space” („Spațiul Public Comun”), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București — Ilfov (TPBI), Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul Județean Ilfov şi ceilalți parteneri organizează pentru public mai multe evenimente și surprize.

Plimbări cu primele curse demonstrative ale Trenului Metropolitan pe relația Gara de Nord – Gara Obor, plimbări cu tramvaie de epocă, expoziții de trenuri, de tramvaie și alte vehicule vechi, dar și noi, expoziții și dezbateri pe tema soluțiilor de mobilitate și a gestionării spațiului public comun, muzică de fanfară, ateliere de creație și întâlniri cu animale de companie pentru copii, linii speciale spre zone de agrement din București și Ilfov și multe altele.

În perioada 13-20 septembrie 2024, TPBI așteaptă la adresa de e-mail [email protected] fotografii surprinse de călători (fișiere de până la 4MB), care să reflecte felul în care este gestionat spațiul public în regiunea București-Ilfov: atât imagini cu soluții bine aplicate, cât și imagini care să reflecte nevoia de a modifica actualul mod de gestionare al spațiului public.

La Camera de Comerț şi Industrie a Municipiului Bucureşti, joi 19 septembrie, începând cu ora 14.00, Conferința Mobilitatea Urbană şi Reorganizarea Spațiului Public: Prioritizarea Transportului Sustenabil, organizată de Asociația Română pentru Smart City — ARSC şi TPBI, în parteneriat cu Primăria Capitalei, va deschide șirul evenimentelor dedicate cunoașterii conceptelor şi bunelor practici în domeniul mobilității urbane.

Vineri, 20 septembrie, între orele 10:00-17:00, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu), se va desfășura proiectul „Principium Mobilitas”, organizat de Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană din cadrul Primăriei Capitalei, în colaborare cu TPBI — cu scopul de a promova mobilitatea durabilă. Tot aici, admiratorii vor putea asculta muzică de fanfară oferită de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, prin Corpul de fanfară.

Dar cele mai multe surprize vor fi oferite publicului în weekendul 21-22 septembrie. În Parcul Mogoșoaia, sâmbătă – 21 Septembrie – între orele 10:00-14:00, vor avea loc mai multe acțiuni pentru cei mici, pentru a-i implica într-un mod distractiv și interactiv și totodată pentru a promova educația în mobilitatea durabilă: ateliere de educație rutieră pentru copii, ateliere de creație – pictură și desen, activități de joacă și interacțiune între copii și cățeluși, pentru a promova responsabilitatea și empatia față de animale, activități sportive în aer liber, Street Dance organizat de copiii talentați din cadrul școlii de dans „Ana Dance” și un concert – cu invitatul special Andreea Ionela Roată (Jolie).

Metrorex – 21 septembrie, între orele 13.00-16.00, la Depoul Berceni, stația de metrou Berceni, va fi prezentat trenul nou ALSTOM tip METROPOLIS.

La stația inter-modală Străulești, va avea loc o incursiune în timp privind dezvoltarea metroului bucureștean, o expoziție tematică.

Vizită la Dispeceratul Central de la stația Piața Unirii 1, sâmbătă, 21.09.2024, interval orar 12:00 – 15:00. Având în vedere numărul limitat de persoane ce pot fi primite simultan în cadrul dispeceratului, este necesară înscrierea acestora pe site-ul https://tpbi.ro. Persoanele înscrise vor putea să ridice cartelele aniversare, tipărite exclusiv pentru acest eveniment de la standul TPBI din Gara de Nord (amplasat în zona liniilor 13-14), sâmbătă, 21.09.2024, începând cu ora 10:00.

La Gara de Nord, în zilele de 21 și 22 septembrie, între orele 10:00 – 18:00, mai multe activități evidențiază rolul esențial al transportului feroviar în mobilitatea durabilă, prin servicii oferite atât la nivel regional, cât și național. Evenimentul se concentrează pe conceptul de integrare a modurilor de transport public si gestionarea echilibrată a spațiului public inter-modal. Salonul regal (doar sâmbătă, 21.09.2024, între orele 10:00-18:00): în prima parte a zilei va avea loc o conferință de deschidere, precum și expoziție tematică.

În stația de tramvai de pe Bd. Gheorghe Duca, vor fi expuse în tot weekendul trei tramvaie de epocă (Thomson tip P și Simmering), iar alte trei tramvaie vor circula pe un traseu special, asigurând legătura între Gara de Nord și Depoul Victoria. Astfel, pe linia 58 (Gara de Nord — Gara Obor) vor circula tramvaiele Tatra T4R, iar tramvaiele Rathgeber și EP/V3A, pe linia 59 (Gara de Nord — Depoul Victoria). Tot de aici vor pleca troleibuzele Ikarus 415T pe linia 75 (Gara de Nord — Depoul Vatra Luminoasă), marcând 75 de ani de la prima linie de troleibuz din Capitală, iar linia 700, cu autobuze electrice ZTE Granton va asigura legătura între Gara de Nord și Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău).

De la intrarea în Parcul Regele Mihai I – sâmbătă și duminică, vor pleca autobuze pe mai multe linii către puncte de interes, istorice și de agrement din București și Județul Ilfov: linia 701: Parcul Regele Mihai I – Palatul Brâncovenesc (cu autobuze electrice Karsan e-ATA 12m); linia 702: Parcul Regele Mihai I – Piscu Muzeul Atelier (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid); linia 703: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Pasărea (cu autobuze VDL Berkhof Ambassador); linia 704: Parcul Regele Mihai I – Mănăstirea Sitaru (cu autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid).

Tot la intrarea în parc din Piața Charles de Gaulle, vor putea fi văzute troleibuzele istorice (Rocar 412E şi Rocar 812E), precum și expoziții de soluții de mobilitate, dar și activități interactive educative ale reprezentanților Poliției Rutiere și Jandarmeriei Române. Corpul de fanfară al Jandarmeriei va putea fi ascultat și aici, iar cei prezenți se vor putea plimba cu trotineta sau cu bicicleta, vor putea admira câinii dresați, precum și caii împodobiți și jandarmi călare.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...