Troleibuze românești, readuse la viață, vor fi expuse în weekend la intrarea în Parcul Herăstrău

Troleibuzele românești unicat Rocar De Simon și Rocar Autodromo au fost reabilitate de STB și vor fi expuse public, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), pe 21-22 septembrie 2024, în cadrul evenimentelor pentru Săptămâna Mobilității, transmite Asociația Metrou Ușor.
Ion Dobreanu - joi, 19 sept. 2024, 14:59
Troleibuze românești, readuse la viață, vor fi expuse în weekend la intrarea în Parcul Herăstrău

Troleibuze made in București

Cei de la Metrou Ușor povestesc pe Facebook istoria tumultoasă a acestor troleibuze și cum le-au salvat de la fier vechi în 2020.

troleibuze

Istoria troleibuzului Rocar De Simon EA 412 7459

Troleibuzul Rocar EA 412 pe caroserie De Simon a fost fabricat în anul 1998, la Uzina Rocar S.A. din București. A fost primul troleibuz românesc cu acționare în curent alternativ, metodă modernă de acționare, cu un consum eficient de energie.

Dotat cu echiapamente de tracțiune „Kiepe Electric”, acesta era unicat la nivel național la momentul construcției, din punct de vedere al tracțiunii. RATB l-a introdus în exploatare în 1998, primind numărul de parc 7459. Alocat depoului Bujoreni, acesta a circulat pe toate liniile depoului, însă cu precădere pe cele din cartierele Drumul Taberei și Militari.

În anul 2008, 7459 a trecut printr-o reparație capitală la URAC. Activitatea sa a luat sfârșit în anul 2013, când a fost retras definitiv din motive tehnice.

Istoria troleibuzului Rocar Autodromo EA 812 7460

Troleibuzul Rocar EA 812 pe caroserie Autodromo a fost primul troleibuz românesc cu podea joasă și unicul exemplar de acest tip produs de uzina bucureșteană. A fost expus la Salonul Auto București în anul 1998, iar în primăvara anului 1999 avea să fie introdus în circulație de RATB, purtând numărul de parc 7460.

Rocar-Autodromo a reprezentat proiectul de modernizare a uzinei românești, care dorea să ofere pieței un produs ce putea face față noilor cerințe venite din vestul Europei, precum podeaua joasă, rampa pentru persoanele cu dizabilități, consumul redus de energie prin acționarea în CA, precum și design-ul în ton cu vremurile. Astfel, a fost adusă din Italia o caroserie modernă Autodromo pe care s-au instalat echipamente de tracțiune Kiepe Electric. Punerea sa în funcțiune a reprezentat o premieră la nivel național, acesta fiind primul troleibuz cu podea joasă ce a circulat în mod regulat pe un traseu de troleibuz în România.

În cei 13 ani de serviciu comercial, acesta a fost utilizat pe toate liniile depoului Bujoreni, în ultima perioadă fiind prezent pe liniile din Drumul Taberei și Militari. În anul 2010, acesta a beneficiat de o reabilitare estetică la URAC și a circulat până în aprilie 2012, când a fost retras definitiv în urma unei defecțiuni.

Cum au fost salvate de la casare troleibuzele românești

Două vehicule de patrimoniu tehnic românesc salvate de la casare în ultima clipă de Asociația „Metrou Ușor” în 2020 – cronologia evenimentelor

După 7, repectiv 8 ani de conservare lipsită de evenimente în depoul Bujoreni, în 2020 cele două troleibuze au fost mutate în parcul rece Alexandria. În luna mai 2020, STB scoate la fier vechi prin Bursa Română de Mărfuri zeci de vehicule, printre care și cele două troleibuze Rocar unicate 7459 și 7460.

Asociația „Metrou Ușor” reacționează imediat și solicită păstrarea vehiculelor istorice pentru viitorul Muzeu al Transportului Public, proiect prevăzut și asumat în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030. STB tergiversează oferirea unui răspuns, iar Asociația trage un semnal public de alarmă în iulie 2020. În august 2020, Ministerul Culturii intră pe fir, iar Direcția Pentru Cultură a Municipiului București (DCMB) suspendă temporar licitația pentru investigarea situației.

STB reia licitația, intâmpinând proteste publice puternice din partea Asociației, susținute de societatea civilă și de presă. Pe 10 septembrie 2020 vine verdictul final: troleibuzele istorice sunt scoase definitiv de pe lista de casare, iar licitația pentru fier vechi este relansată fară să includă și vehiculele cu valoare de patrimoniu. În noiembrie 2023, acestea sunt înapoiate depoului Bujoreni unde sunt conservate în condiții bune și în prezent. În perioada august-septembrie 2024, acestea au fost reabilitate estetic la URAC pentru a fi expuse public.

„Vă invităm pe toți să luați parte la evenimentele organizate de TPBI pentru Săptămâna Mobilității și să vizitați troleibuzele weekendul acesta, să ne bucurăm de istoria și de viitorul acestora! Vor fi expuse în perioada 21-22 septembrie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la intrarea în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău)”, mai transmit cei de la Asociația Metrou Ușor.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...