EY: Intenţia de cumpărare a vehiculelor electrice creşte uşor, la nivel global, dar scade cererea

Cererea globală pentru vehicule electrice a încetinit, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare, context în care 58% dintre consumatori au declarat că intenţionează să cumpere o maşină ecologică, conform rezultatelor celei de-a V-a ediţii anuale a raportului EY Global Mobility Consumer Index, publicate joi.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 15:23
EY: Intenţia de cumpărare a vehiculelor electrice creşte uşor, la nivel global, dar scade cererea

Potrivit sursei citate, deşi, la nivel global, ponderea celor care intenţionează să achiziţioneze un vehicul electric a crescut de la 55% la 58%, în 2024 faţă de anul anterior, cererea începe să stagneze, după ce aceasta s-a majorat de la 30% la 55% în intervalul 2020 – 2023.

Peste un sfert dintre respondenţi (27%) îşi motivează dezinteresul pentru cumpărarea unui vehicul electric prin faptul că infrastructura de încărcare lipseşte, 25% au declarat că sunt preocupaţi de autonomia vehiculelor electrice, iar 18% au spus că încărcarea vehiculelor electrice durează prea mult.

În premieră, cel mai recent studiu EY a identificat şi temeri privitoare la costul ridicat al înlocuirii bateriilor, menţionate de către 26% dintre potenţialii cumpărători.

Analiza de specialitate relevă faptul că, în 2024, preţurile ridicate ale carburanţilor au continuat să devanseze alţi factori care i-au motivat pe consumatori să cumpere un vehicul electric, 37% dintre respondenţi invocându-l drept principalul motiv. În schimb, preocupările legate de protecţia mediului şi-au pierdut constant din importanţă în ultimii ani (doar 34% dintre respondenţi l-au menţionat ca factor încurajator în 2024, comparativ cu 49% în 2021).

„Per total, la nivel mondial, intenţia de achiziţionare a unui autovehicul de orice tip a crescut de la 44% la 51% (…) În acelaşi timp, pieţele europene au înregistrat o creştere a intenţiei de cumpărare a unui automobil în următorii doi ani, în special în Marea Britanie, unde intenţia a crescut puternic de la 45% în 2023, la 56% în acest an, ceea ce a avut drept rezultat depăşirea celorlalte ţări europene. Şi în Norvegia intenţia de a achiziţiona un automobil în următorii doi ani s-a majorat de la 34%, la 50% în ultimul an. În pofida creşterii intenţiei de cumpărare a unui autovehicul pe termen lung în Marea Britanie, această majorare semnificativă nu s-a tradus în intenţie de achiziţie a unui vehicul electric, care a crescut doar la 59% anul acesta, de la 54% în 2023”, se menţionează în studiu.

În ceea ce priveşte mărcile preferate, datele arată că 30% dintre consumatorii din regiunea Asia-Pacific care intenţionează să cumpere un vehicul electric au cel puţin o marcă chinezească între primele trei preferinţe, dar această pondere scade la 16% în cazul respondenţilor latino-americani (Brazilia, Mexic, Columbia) şi la 12% în privinţa europenilor. Aceştia din urmă au declarat că principalul motiv pentru care ar lua în considerare o marcă de vehicule electrice chinezească este posibilul raport calitate-preţ (59%) şi atractivitatea vehiculelor oferite (51%), în timp ce raportul calitate-preţ a reprezentat un factor mai puţin important în cazul respondenţilor din Asia-Pacific.

De asemenea, conectivitatea autovehiculelor a devenit un aspect-cheie pentru consumatori, iar 60% dintre aceştia au indicat că, dacă o tehnologie ar fi disponibilă, ar utiliza-o.

Referitor la costul serviciilor aferente autovehiculelor conectate, la nivel mondial, 49% dintre respondenţi au menţionat că sunt prea scumpe, cu 45% pentru cei din Europa.

Totodată, 36% din totalul celor chestionaţi la nivel global au afirmat că au temeri legate de transmiterea de date sensibile.

Studiul EY Mobility Consumer Index (MCI) are la bază un sondaj global realizat, în intervalul iunie – iulie 2024, pe un eşantion de 19.000 de consumatori din 28 de ţări (Australia, Austria, Brazilia, Canada, China, Columbia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Thailanda, Vietnam, Masarea Britanie şi SUA).

Cercetarea are drept scop evaluarea procesului de achiziţie a autovehiculelor de către consumatori şi oferă, în acelaşi timp, informaţii cu privire la atitudinile lor privind durabilitatea şi alegerile în materie de mobilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...