Europa a instalat 6.400 MW de energie eoliană în prima jumătate a anului 2024. Viitorul nu sună bine însă

Europa a construit 6,4 GW de noi parcuri eoliene în prima jumătate a anului 2024, potrivit datelor Wind Europe. Comenzile de turbine au crescut de la an la an, iar capacitățile scoase la licitații sunt semnificative. Dar blocajele din rețea întârzie proiectele. Au devenit dificil de finanțat investițiile noi de anvergură. Sunt necesare îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește organizarea licitațiilor. Procesul de autorizare se îmbunătățește, dar încă nu peste tot. Și porturile au nevoie de investiții.
Mihai Nicuţ - sâm, 21 sept. 2024, 16:16
Europa a instalat 6.400 MW de energie eoliană în prima jumătate a anului 2024. Viitorul nu sună bine însă

În prima jumătate a anului 2024, Europa a adăugat 6,4 GW de capacitate nouă de energie eoliană: 5,3 GW pe uscat și 1,1 GW în larg, iar statele membre ale Uniunii Europene și-au acontat 5,7 GW din această capacitate, arată ultimele date ale Wind Europe, asociația industriei eoliene din Europa.

Germania a construit cel mai mult – 1,7 GW, urmată de Franța (1,2 GW) și Spania (876 MW).

Europa dispune în prezent de o capacitate de energie eoliană de 278 GW. Din aceasta, 242 GW sunt pe uscat și 35 GW offshore. UE-27 dispune în prezent de 225 GW de energie eoliană: 205 GW pe uscat și 20 GW offshore.

Comenzile de turbine eoliene sunt și ele în creștere față de anul trecut: plus 11% față de S1 2023 pentru întreaga Europă și plus 33% pentru statele UE. Și volumul actual al licitațiilor este ridicat: guvernele UE au atribuit 19,7 GW de capacitate eoliană nouă în cadrul licitațiilor lor în semestrul I 2024, de două ori mai mult decât în semestrul I 2023. Cifrele privind autorizarea sunt, de asemenea, încurajatoare, în special cele 5 GW de noi autorizații onshore acordate de Germania în primul semestru.

Însă deciziile de investiții pentru construirea de noi parcuri eoliene sunt în scădere față de anul trecut. În semestrul I 2024, în Europa s-au luat decizii finale de investiții (FID) în noi parcuri eoliene  în valoare de 15,4 miliarde EUR. Aceasta reprezintă mai puțin de 30% din totalul FID luate în 2023. Până în prezent, în acest an au fost adoptate doat patru FID pentru parcuri offshore. Instalațiile noi din semestrul I 2024 sunt mai mici decât se preconiza și la mai puțin de jumătate din ceea ce s-a construit în cursul anului 2023. Totuși, organizația se așteaptă ca UE să construiască 15 GW de parcuri eoliene noi în acest an, față de 16 GW în 2023.

Câte capacități de energie eoliană va construi Europa până în 2030?

Tendințele actuale și portofoliul de proiecte și licitații indică faptul că UE va avea o capacitate de energie eoliană de 350 GW până în 2030: 296 GW pe uscat și 54 GW în largul mării. Obiectivul UE este de 425 GW. În prezent, sunt instalați 225 GW. “Ne așteptăm ca Europa să construiască în medie 22 GW de noi parcuri eoliene pe an în perioada 2024-30, cu o creștere spre sfârșitul deceniului”, spune Wind Europe.

Principalul blocaj se află în prezent în zona rețelelor electrice. Noile conexiuni pentru a se putea evacua energia nu sunt construite sau autorizate suficient de repede, spune Wind Europa. Există adesea constrângeri în ceea ce privește disponibilitatea echipamentelor de rețea. Autorizarea de noi parcuri eoliene rămâne o problemă în multe țări. Germania face progrese accelerate în ceea ce privește punerea în aplicare a interesului public majoritar și a celorlalte norme noi ale UE în materie de autorizare. Dar majoritatea guvernelor nu le-au pus încă în aplicare.

Combinația dintre ratele dobânzilor și costurile de producție încă ridicate, alături de o perspectivă mai scăzută a viitoarelor prețuri angro ale energiei face, de asemenea, dificilă obținerea FID pentru noile parcuri eoliene, în special pentru cele mari offshore.

Cât de mult ajută pachetul UE privind energia eoliană?

Anul trecut pe vremea asta, UE și-a dat seama că lucrurile nu merg bine în sectorul energiei eoliene și că sectorul are nevoie de sprijin suplimentar. Pachetul privind energia eoliană pe care l-a adoptat și care cuprinde 15 măsuri imediate de consolidare a lanțului valoric al energiei eoliene este de ajutor, spune Wind Europe. Banca Europeană de Investiții (BEI) a înființat și a început să utilizeze facilitatea sa de contragarantare (inițial) de 5 miliarde EUR. Guvernele oferă mai multă vizibilitate în ceea ce privește viitoarele lor licitații, utilizează mai mult criteriile care nu țin de preț și își indexează mai bine prețurile de licitație. Iar Comisia ia măsuri pentru a asigura condiții de concurență echitabile,

De asemenea, guvernele și instituțiile financiare publice acordă mai mult sprijin investițiilor în lanțul de aprovizionare și logistică. Iar acest lucru contribuie la sprijinirea unei creșteri a noilor investiții în producție. Industria de componente și echipamente din Europa construiește în prezent mai multe fabrici noi și le extinde pe cele existente. Până la sfârșitul anului 2025, lanțul european de aprovizionare va avea capacitatea de a produce anual 9,5 GW de turbine eoliene offshore și 22,5 GW de turbine eoliene onshore.

Ce ar trebui să facă acum politicienii?

Guvernele trebuie să pună pe deplin în aplicare ceea ce scrie noile norme UE privind acordarea de permise și în pachetul privind energia eoliană. Unele dintre acestea trebuie să își îmbunătățească regulile de organizare a licitațiilor pentru a contribui la îmbunătățirea viabilitățiii comerciale a noilor investiții, în special prin asigurarea ofertei de contracte pentru diferență (CfD) și a cotractelor bilaterale pe termen lung (PPA-uri). De asemenea, acestea trebuie să acționeze urgent în ceea ce privește rețelele, în conformitate cu Planul de acțiune al UE privind rețelele. Guvernele trebuie să continue să sprijine lanțul de aprovizionare și logistica, inclusiv porturile.

Expansiunea surselor regenerabile de energie pe care și-o dorește Europa se bazează, în cele din urmă, pe electrificare și pe transformarea a trei sferturi din energia care este încă în mare parte fosilă în energie electrică. În acest sens, este nevoie să se ia măsuri acum pentru a sprijini electrificarea industriei, a transportului și a încălzirii clădirilor, mai spune Wind Europe.

„Europa nu construiește suficiente parcuri eoliene noi pentru a-și atinge obiectivele energetice pentru 2030. Numărul acestora va crește în următorii 6 ani, dar nu suficient. Guvernele trebuie să acționeze urgent pentru a aplica normele UE de autorizare și pentru a se asigura că legăturile la rețele sunt gata la timp. Aceste lucruri trebuie să contribuie la îmbunătățirea argumentelor economice pentru cei care doresc să construiască noi parcuri eoliene. De asemenea, trebuie să se asigure că porturile și alte mijloace logistice sunt pregătire. De asemenea, trebuie să își intensifice sprijinul pentru electrificarea încălzirii, a transportului și a industriei”, a declarat Giles Dickson, CEO al WindEurope.

Te-ar mai putea interesa și
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona vânzările în rândul consumatorilor reticenţi, în perioada crucială......
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Anunţul celui mai mare producător mondial de lapte, grupul Lactalis, privind o reducere progresivă, cu aproape 9%, a volumelor ...
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Ghidul solicitantului pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, aprobat prin ...