Autorităţile de la Moscova vor să majoreze „taxa de ieşire” pentru firme străine care ies de pe piaţa din Rusia (RBC)

Autorităţile de la Moscova discută majorarea contribuţiei unice, de la 15% la 40%, pe care firmele străine care părăsesc Rusia trebuie să o efectueze către bugetul de stat, a anunţat vineri publicaţia RBC, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 20 sept. 2024, 12:39
Autorităţile de la Moscova vor să majoreze

După ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, Moscova a înăsprit cerinţele pentru ieşirea din ţară, cerând discounturi semnificative la orice tranzacţie, înainte de aprobare, şi preluând la buget o parte din preţul de vânzare, procedură numită de Washington „taxă de ieşire”.

Contribuţiile firmelor străine care au încheiat acorduri pentru a ieşi de pe piaţa rusă au ajuns la aproape 140 de miliarde de ruble (1,51 miliarde de dolari) la 31 august 2024, arată datele bugetare, depăşind deja nivelul de anul trecut, de 116,5 miliarde de ruble.

Iniţial, „taxa de ieşire” a fost stabilită la 10%, apoi a urcat la 15%. Acum, o comisie guvernamentală privind activele străine ia în considerare „o majorare semnificativă”, posibil până la 40%, a informat RBC.

Solicitat să comenteze informaţia, Ministerul de Finanţe a precizat: „Discutăm în mod constant despre eficacitatea activităţii comisiei şi a abordărilor privind analiza tranzacţiilor. În acest moment, nu a fost luată nicio decizie”.

Rusia a înăsprit cerinţele pentru firmele străine care doresc să părăsească piaţa internă ca represalii pentru ofensiva Moscovei în Ucraina. O comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe toate tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate „neprietenoase”. În plus, grupurile străine trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50% faţă de preţul pieţei şi să plătească statului rus cel puţin 15% din valoarea estimată a activului în cauză. În plus, este necesară aprobarea personală a preşedintelui rus Vladimir Putin pentru toate tranzacţiile din sectoare strategice precum energia şi finanţele.

Te-ar mai putea interesa și
Raiffeisen va ieşi de pe piaţa din Belarus
Raiffeisen va ieşi de pe piaţa din Belarus
Raiffeisen Bank International (RBI) se va retrage din Belarus, în urma vânzării subsidiarei sale locale Priorbank JSC către Suhail Al Otaiba, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a anunţat......
Ucraina va primi din partea UE un împrumut de 35 de miliarde de euro
Ucraina va primi din partea UE un împrumut de 35 de miliarde de euro
Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro pentru a susţine această ţară ...
Programul „Primul student din familie” – Bugetul a fost dublat până la peste 104 milioane de euro (Ministrul Educaţiei)
Programul „Primul student din familie” – Bugetul a fost dublat până la peste 104 milioane de euro (Ministrul ...
Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, anunţă aprobarea a 68 de proiecte ...
Ce spun bancherii din România despre majorarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an
Ce spun bancherii din România despre majorarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an
Majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,94% din PIB aduce o perspectivă mai apropiată de realitate, au susţinut mai ...