USDA: Pesta porcină rămâne un factor de risc pentru orice plan de investiții sau de extindere a fermelor în România

Cu importuri ce asigură mai bine de 60% din necesarul intern de carne de porc, România merge contra curentului european cu creșteri foate mici ale efectivelor de porcine. În timp ce în restul statelor europene industria își revine după pesta porcină africană, în România virusul reprezintă încă un factor de risc important ce limitează investițiile. Mai sunt șase focare de PPA la porcii domestici, cele mai numeroase din UE, în condițiile în care doar în Italia și Polonia mai există câte un focar. Importurile de carne de porc au ajuns la jumătate de miliard de euro.
Alina Stanciu - sâm, 21 sept. 2024, 21:47
USDA: Pesta porcină rămâne un factor de risc pentru orice plan de investiții sau de extindere a fermelor în România

Până în data de 18 septembrie, pe teritoriul României mai existau șase focare de pestă porcină africană la porci domestici, dintr-un total de opt focare ala nivelul UE, arată ultimele date ale Comisiei Europene analizate de Economica.

În rest, mai există un focar în Italia și altul în Polonia, la poci domestici, iar în rândul porcilor sălbatici există PPA în Germania ( 15 focare), Lituania ( 11), Polonia (10), Ungaria ( 8 focare), Letonia (7), Italia (3) și Slovacia (1).

Chiar și așa, spun date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA, în Europa Centrală sectorul porcin se modernizează, își îmbunătățește eficiența și  rentabilitatea în timp ce în România „PPA rămâne un factor de risc pentru orice plan potențial de investiții sau de extindere a fermelor de porcine, deși situația s-a îmbunătățit atât în ceea ce privește numărul de focare, cât și dimensiunea fermelor pozitive la PPA”.

„În România, efectivele de porcine își continuă declinul”, mai spun analiștii USDA care detaliază, într-o raportare recentă, ce se întâmplă în alte state europene.

Din datele Institutului Național de Statistică însă, efectivele de porcine existente la 1 mai 2024, erau cu 0,5% mai mari faţă de 1 mai 2023, respectiv 3 milioane de capete, adică de trei ori mai puțin decâr ar fi necesar.

România a importat în prima jumătate a acestui an carne de porc în valoare de 500 milioane de euro, față de 460,4 milioane de euro cu un an în urmă.

În Polonia, spre exemplu, redresarea sectorului este cea mai evidentă. Acolo, ameliorarea situației PPA a permis refacerea stocurilor de scroafe de la 593 000 la 663 000 de capete în cursul anului 2023, ceea ce a dus la creșterea sacrificărilor cu 7% în prima jumătate a anului 2024.

În Ungaria, trendul descendent al efectivelor de porcine s-a oprit din 2023, parțial datorită programelor de sprijin pentru modernizarea exploatațiilor cofinanțate de UE. Ca urmare, au existat investiții puternice în  industrie, iar în prima jumătate a anului 2024, sacrificările din Ungaria au crescut cu 6,9 %.

Procentual însă, relansarea a fost cea mai pronunțată în Bulgaria unde stocurile de scroafe au crescut de la 60 000 la 80 000 de capete în cursul anului 2023, ceea ce a dus la creșterea numărului de animale sacrificate cu 8,5%, în prima jumătate a anului 2024. Aceste creșteri sunt legate de lipsa focarelor de PPA și de creșterea investițiilor private în sector. Cu toate acestea, numărul fermelor de porcine a scăzut din cauza comasărilor.

Nu în ultimul rând, potrivit Asociației crescătorilor de porci din Cehia, pentru prima dată după mult timp, fermierii au raportat profituri, prețurile după sacrificare fiind peste costurile de producție. Pe baza acestor marje de profit, producția de purcei și stocurile de porcine sunt în creștere atât în Cehia, cât și în Slovacia.

Un alt factor care contribuie la această situație este prețul în general mai scăzut al furajelor în acest an în Europa Centrală.

În 2023, producția de purcei, sacrificările și stocurile au atins un minim record la nivel european. Cu toate acestea, oferta redusă de purcei, combinată cu scăderea prețurilor furajelor a crescut prețul purceilor, ceea ce a stimulat crescătorii să își păstreze scroafele. În cursul anului 2023, efectivele de scroafe au crescut cel mai mult în Spania, Polonia, Țările de Jos, Danemarca și Bulgaria.

Or, stocurile mai mari de scroafe au susținut o creștere a producției de purcei începând cu ultimul trimestru al anului 2023 și o creștere a sacrificărilor începând cu al doilea trimestru al acestui an. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, statisticile Eurostat raportează o ușoară creștere a sacrificărilor oficiale cu 0,11%, cu cele mai semnificative creșteri în termeni absoluți în Polonia și Ungaria. Pentru întregul an, se preconizează o creștere cu 0,9 % a sacrificărilor în UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona vânzările în rândul consumatorilor reticenţi, în perioada crucială......
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Anunţul celui mai mare producător mondial de lapte, grupul Lactalis, privind o reducere progresivă, cu aproape 9%, a volumelor ...
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Ghidul solicitantului pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, aprobat prin ...