Valoarea totală a proiectelor depăşeşte 104 milioane de euro, dintre care peste 103 milioane de euro sunt alocate regiunilor mai puţin dezvoltate, iar aproximativ 1,5 milioane de euro sunt destinate regiunii Bucureşti-Ilfov, scrie Agerpres .
Creşterea accesului la învăţământul superior pentru grupurile subreprezentate şi defavorizate reprezintă o prioritate a noilor legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”. Programul „Primul student din familie” are ca scop sprijinirea tinerilor din medii defavorizate să acceseze educaţia superioară, contribuind la reducerea decalajelor socio-economice dintre zonele urbane şi cele rurale.
„Cel puţin 10.000 de elevi vor avea şansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate. În colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vom reuşi să susţinem nu mai puţin de 68 de proiecte dedicate acestui scop prin programul „Primul student din familie”. Succesul acestui program a fost atât de mare, încât a necesitat dublarea bugetului alocat iniţial. Este responsabilitatea noastră să creăm condiţii propice pentru dezvoltarea tinerilor şi să înlăturăm orice barieră financiară sau socială care i-ar putea împiedica să îşi atingă potenţialul. Aceşti tineri sunt viitorul României, iar noi investim în acest viitor”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.
Măsurile cheie ale proiectului includ:
* măsuri de tip „punte” pentru a facilita tranziţia de la liceu la universitate, cum ar fi sprijinul pentru elevii cu risc de a nu promova Bacalaureatul sau proveniţi din promoţiile anterioare. Aceste măsuri cuprind consilierea elevilor privind programele de studiu din universităţi şi promovarea ofertelor educaţionale în liceele cu o rată scăzută de participare în învăţământul superior;
* măsuri de prevenire a abandonului universitar: Prin crearea unor mecanisme de identificare şi monitorizare a nevoilor studenţilor în cadrul Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC), studenţii cu risc de abandon vor primi sprijin pentru a-şi continua studiile. Vor fi implementate programe remediale pentru cei cu dificultăţi în învăţare, iar cheltuielile pentru cazare şi masă vor fi susţinute pentru a facilita accesul la educaţie;
* accesibilizarea învăţământului superior pentru studenţii cu dizabilităţi: Prin achiziţionarea de echipamente IT şi dezvoltarea de instrumente educaţionale accesibilizate, universităţile vor asigura accesul fizic şi digital al studenţilor cu dizabilităţi. De asemenea, vor fi oferite servicii de suport, precum interpreţi şi tehnologii asistive, şi consiliere personalizată pentru aceşti studenţi.
„În perioada imediat următoare, va demara procesul de contractare a tuturor proiectelor aprobate. Prin aceste investiţii de peste 104 milioane de euro, ne asigurăm că tinerii din medii defavorizate, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, vor avea acces la resursele necesare pentru a finaliza studiile universitare, contribuind astfel la un viitor mai echitabil şi mai prosper pentru România”, se arată în comunicat.