București – Chișinău pe autostradă, din 2030 – secretar de stat

Ținta comună a României și a Republicii Moldova este ca în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe autostradă, a declarat vineri Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Transporturi.
Anemona Andone - vin, 20 sept. 2024, 16:55
București - Chișinău pe autostradă, din 2030 - secretar de stat

„La invitația Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, am fost zilele acestea la Chișinău pentru a discuta despre proiectele privind infrastructura de transport”, a scris oficialul român (foto dreapta – mijloc) pe Facebook.

autostrada chisinau

Potrivit acestuia, în cadrul discuțiilor despre stadiul proiectelor feroviare și rutiere pentru conectarea României și Republicii Moldova, s-a analizat stadiul Autostrăzii Unirii A8, dar și a tronsonului de autostradă care va lega Ungheni (RO) de Chișinău (MD).

„Am făcut o radiografie a stadiilor proiectelor aferente podurilor peste Prut și a punctelor vamale din fiecare zonă a acestora, următorul punct vamal care va avea control coordonat fiind Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești – Galați”, a continuat Scrioșteanu.

Referitor la infrastructura feroviară, acesta spune că a discutat despre posibilitățile de dezvoltare a tehnologiilor informaționale privind transportul feroviar de peste Prut în conformitate cu standardele de interoperabilitate și securitate informatică impuse de Uniunea Europeană, având în vedere expertiza pe care o are România în procesul de integrare.

„Implementarea acestor proiecte este necesară pentru interconectarea sistemelor de transport ale Republicii Moldova cu sistemele de transport ale României, dar și ale celorlalte țări ce fac parte din Uniunea Europeană, reprezentând un pas important în procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pe care îl sprijinim”, a subliniat oficialul român.

El a precizat că, în cadrul vizitei la Chișinău, a avut întâlniri cu Andrei Spînu – ministrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Nicolai Mîndra – secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Sergiu Bejan – direct general al Administrației de Stat a Drumurilor din Republica Moldova, Serghei Tomșa – director general al Căii Ferate din Moldova. Din delegația României, a făcut parte și reprezentanți ai companiei Informatică Feroviară din România, condusă de directorul general Alexandru Radu.

Sprijin de la București pentru Chișinău pentru integrarea în UE

„Totodată, am fost invitatul TVR Moldova la emisiunea „Punctul pe AZi”, unde am discutat despre beneficiile aderării României la Uniunea Europeană în ceea ce privește infrastructura de transport și sprijinul pe care îl oferim Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană, în așa fel încât să beneficieze de toate sursele de finanțare în cadrul procesului de aderare.

Vă reamintesc că ciclul financiar european (2014 – 2020 – n+3) pe care l-am încheiat în decembrie 2023, a fost unul de succes în domeniul transporturilor din România, încheindu-l cu o rată de absorbție de peste 115%”, a conchis Scrioșteanu.

Amintim că la jumătatea lunii august, studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iasi – Ungheni (A8) a fost avizat în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al CNAIR, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

chisinau

Potrivit lui, traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începand din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut.

Șeful CNAIR precizează că pe traseul cu o lungime de circa 93 kilometri vor fi construite inclusiv:
– 101 poduri/pasaje,
– 14 tuneluri,
– 11 noduri rutiere,
– 4 spații de servicii,
– 2 Centre de Întreținere și Coordonare (CIC)
– 6 parcări de scurtă durată.

Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 de miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), fără TVA.

De asemenea, în această vară, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR

NESS PROIECT EUROPE SRL va avea la dispoziție 151,68 de milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (șase luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție) pentru construcția podurilor, a drumului de legatură cu Autostrada A8 (Târgu Mureș – Iași – Ungheni) și a punctului de trecere a frontierei în Republica Moldova, preciza atunci șeful CNAIR.

Podul peste Prut de la Ungheni va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Te-ar mai putea interesa și
Turcia impune condiții stricte importurilor de autoturisme hibride plug-in din mai multe țări
Turcia impune condiții stricte importurilor de autoturisme hibride plug-in din mai multe țări
Ministerul Comerţului din Turcia a impus condiţii stricte la importurile de vehicule hibride plug-in din unele ţări, inclusiv China, conform unui anunţ apărut vineri în Jurnalul Oficial,......
Mihaela Neagu, proprietara Fabricii de Zahăr Luduș: În România nu există cerere de melasă și borhot
Mihaela Neagu, proprietara Fabricii de Zahăr Luduș: În România nu există cerere de melasă și borhot
De câteva zile, Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, a dat startul campaniei de procesare a sfeclei de ...
Fintechul polonez PragmaGO intră pe piața din România în urma achiziției unui pachet de 89% din compania de factoring și microfinanțare Telecredit
Fintechul polonez PragmaGO intră pe piața din România în urma achiziției unui pachet de 89% din compania de factoring ...
PragmaGO, unul dintre liderii soluțiilor de finanțare pentru IMM-uri din Europa Centrală și de Est, intră pe piața ...
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, anunță că vrea să susțină Volkswagen să treacă prin perioada de reducere a costurilor fără să închidă fabrici
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, anunță că vrea să susțină Volkswagen să treacă prin perioada de reducere ...
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunţat vineri că vrea să ajute Volkswagen AG să treacă prin perioada ...