Tensiunile cresc în Crimeea: Rusia ar putea desfăşura bombardiere. SUA, încă un distrugător în Marea Neagră

Intrarea unui distrugător american în apele Mării Neagră riscă să forţeze Rusia să desfăşoare bombardiere supersonice Tu-22M3 în Crimeea şi să accelereze construcţia de noi fregate şi submarine noi, a anunţat miercuri expertul rus Igor Korotcenko, redactor-şef al revistei 'Apărarea Naţională', relatează Ria Novosti.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 04:44
Tensiunile cresc în Crimeea: Rusia ar putea desfăşura bombardiere. SUA, încă un distrugător în Marea Neagră

‘Rusia ar putea să profite de această ocazie pentru a consolida infrastructura navală în Marea Neagră pentru desfăşurarea unor sisteme suplimentare Bastion, echipate cu rachete antinavale Iahont’, a declarat Korotcenko agenţiei de presă menţionate.

Moscova ar putea să desfăşoare, de asemenea, în peninsula din Marea Neagră bombardiere tactice Su-34 şi bombardiere strategice Tu-22M3.

‘Rusia ar trebui să monitorizeze îndeaproape activităţile SUA în regiunea Mării Negre. În acest scop, este esenţial să se consolideze sistemul de control şi de recunoaştere asigurat de aviaţia de patrulare maritimă şi de aviaţia navală. Rusia dispune de astfel de capacităţi şi le foloseşte pentru a supraveghea activitatea militară în diferite regiuni ale Oceanului mondial’, a indicat acelaşi expert.

Potrivit lui Korotcenko, este necesar să se accelereze punerea în serviciu în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră a şase fregate noi şi şase submarine noi cu propulsie diesel.

‘Aceste măsuri vor permite neutralizarea ameninţărilor actuale care ar putea apărea pentru Rusia, ca urmare a acţiunilor SUA în regiune, inclusiv în urma intrării în Marea Neagră a unor distrugătoare americane ce constituie un pericol pentru forţele strategice nucleare ruse’, a concluzionat redactorul-şef al revistei ‘Apărarea Naţională’.

Distrugătorul american Donald Cook, ce urmează să intre pe 10 aprilie în Marea Neagră, dispune de un sistem de alertă şi de apărare antirachetă Aegis, fiind dotat de asemenea cu rachete de croazieră Tomahawk.

Statele Unite trimit încă un distrugător în Marea Neagră pe fondul crizei din Ucraina
     
Distrugătorul american USS Donald Cook, al doilea vas militar american desfăşurat în Marea Neagră în contextul crizei din Ucraina, este programat să sosească în aceste ape joi, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, informează agenţia Xinhua.

‘Misiunea lui Donald Cook este de a asigura aliaţii NATO şi partenerii de la Marea Neagră asupra angajamentului Americii de a consolida şi îmbunătăţi interoperabilitatea în timp ce lucrează în direcţia obiectivelor comune din regiune’, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt Steve Warren.

Distrugătorul va lua de asemenea parte la exerciţii şi operaţiuni pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea de pregătire, potrivit lui Warren.

Nava a părăsit Norfolk, Virginia, pe 31 ianuarie, ca prima din cele patru distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke echipate cu rachete ghidate pentru a fi staţionate la Rota, Spania.

Înainte de sosirea lui USS Donald Cook, USS Truxtun, un alt distrugător înarmat cu rachete ghidate, a efectuat runde de exerciţii în Marea Neagră, adaugă Xinhua.

Miniştrii de externe rus şi american au discutat de două ori despre Ucraina
     
Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că secretarul de stat american John Kerry i-a telefonat ministrului rus de externe Serghei Lavrov de două ori miercuri pentru a discuta despre criza din Ucraina, care a tensionat grav relaţiile dintre Moscova şi Washington, informează agenţia Reuters.

Ministerul a precizat că în a doua conversaţie, Kerry i-a declarat lui Lavrov că Statele Unite cer guvernului ucrainean să organizeze un dialog la nivel naţional pentru a detensiona situaţia din estul şi sudul ţării şi promova reforma constituţională.

Rusia a declarat Occidentului miercuri că discuţiile în patru între reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene trebuie să se concentreze pe promovarea dialogului între ucraineni şi nu pe relaţiile bilaterale între participanţi, adaugă Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis mesajul în prima convorbire telefonică cu secretarul de stat american John Kerry, a precizat Ministerul de Externe de la Moscova. Potrivit ministerului, Lavrov şi Kerry au cerut tuturor părţilor să se abţină de la violenţă în estul şi sudul Ucrainei.

Uniunea Europeană a anunţat marţi că diplomaţi de top din UE, Rusia, Ucraina şi Statele Unite s-ar întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre criză, dar Rusia afirmă că vrea să ştie mai multe despre ordinea de zi pentru o astfel de întâlnire.

‘Lavrov a menţionat că acest format poate fi util doar dacă nu are ca scop discutarea unor diverse aspecte legate de relaţiile bilaterale dintre unul sau altul, ci pentru a sprijini organizarea unui dialog intern ucrainean larg şi egal pentru a conveni reciproc asupra unei reforme constituţionale acceptabile’, a mai declarat ministerul.
   

Rusia, care a înfuriat Ucraina şi Occidentul prin anexarea Crimeii luna trecuta, nu vrea să fie forţată în discuţii cu guvernul interimar de la Kiev, din cauza rolului acestei administraţii în înlăturarea preşedintelui aliat al Moscovei Viktor Ianukovici, acţiune calificată de Moscova lovitură de stat armată încurajată de Occident, mai notează Reuters

Te-ar mai putea interesa și
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță începerea fazei de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, create......
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...