Toţi românii majori şi asiguraţi la Sănătate vor primi cardurile naţionale de sănătate prin poştă

Începând din acest an, toţi românii majori care sunt asiguraţi la Sănătate vor primi gratuit, prin poştă, cardurile naţionale de sănătate, la adresa din cartea de identitate. Aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic din 2015, când va fi implementat sistemul cardului. Aproximativ 13,66 milioane de români vor primi carduri de sănătate. 
Cristina Şomănescu - joi, 10 apr. 2014, 08:16
Toţi românii majori şi asiguraţi la Sănătate vor primi cardurile naţionale de sănătate prin poştă

Din 2015, pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi în SIUI prin intermediul cardurilor naţionale de sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat eliberată de Casa de Asigurări şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

După implementarea sistemului cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic. În cazul în care asiguratul vine la medic fără card, nu va primi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Cum vor fi distribuite cardurile 

Ministerul Sănătăţii a făcut publică ieri o Hotărâre de Guvern prin care modifică şi completează normele de aplicare a legii cardului. HG reglementează distribuţia cardurilor naţionale de sănătate.

Toţi românii majori şi asiguraţi la Sănătate vor primi cardurile naţionale de sănătate de la operatorii de servicii poştale, la adresele de domiciliu specificate în cărţile de identitate, se arată în normele de aplicare a legii sistemului cardului naţional de sănătate.

Operatorul de servicii poştale vă va preda cardul naţional de sănătate, pe bază de semnătură, se stabileşte în norme.

Dacă factorul poştal nu v-a găsit acasă, acesta este obligat să se mai prezinte la domiciliul dumneavoastră încă o dată ca să vă înmâneze cardul.
În cazul în care nu sunteţi acasă nici la a doua vizită a poştaşului, factorul poştal va preda cardul nedistribuit Casei de Asigurări de Sănătate din raza domiciliului dumneavoastră.
Prin urmare, dacă aţi ratat cele două vizite ale poştaşului, veţi prelua cardul direct de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate din judeţul în care aveţi domiciliul.

Cardurile de sănătate care nu au fost ridicate de la Casele de Asigurări de către asiguraţi vor fi arhivate (în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996), urmând ca la expirarea perioadei de arhivare să fie distruse.

Cum procedaţi dacă aţi primit card defect sau inscripţionat cu informaţii greşite

În această situaţie, cardurile vor fi returnate Companiei Naţionale ,,Imprimeria Naţională’’ – S.A., pe bază de borderou centralizator, iar aceasta, în termen de 30 de zile lucrătoare de la returnare, retipăreşte cardurile respective şi le transmite factorilor poştali care le vor distribui asiguraţilor.

Ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate

Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.
Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.
Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
Cardul naţional de sănătate va mai conţine un certificat digital emis de Ministerul de Interne.
Informaţiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sănătate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului îl va schimba la activarea cardului şi care va avea minimum patru şi maximum 12 caractere. De fiecare dată când solicită servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientului i se va cere să introducă acest cod PIN. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!

Ce informaţii vor fi scrise pe cipul cardului naţional de sănătate, doar cu acordul posesorului

Pe cipul cardului pot fi înscrise şi datele de contact ale celor două persoane care vor fi apelate în caz de urgenţă: numele, prenumele şi numerele de telefon ale celor două persoane care posesorul cardului doreşte să fie contactate în caz de urgenţă medicală.
De asemenea, pe cipul cardului mai pot fi înscrise următoarele informaţii: grupa sanguină şi Rh-ul posesorului cardului, consimţământul pentru donarea de organe (statusul de donator de organe), cel mult 10 diagnostice medicale care au risc vital (care vor fi stocate prin coduri specifice pe card) şi maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice ale posesorului cardului (şi în acest caz, pe card vor fi stocate codurile acestor boli cronice).

Informaţiile care vizează grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi bolile cronice de care suferiţi, precum şi consimţământul pentru donarea de organe pot fi inscripţionate de medicul dumneavoastră de familie pe cipul cardului, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului dumneavoastră, a aparţinătorului legal sau a împuternicitului legal, după caz.
Pacienţii pot refuza inscripţionarea acestor informaţii pe cipul cardului naţional de sănătate, dar trebuie să ştie că în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale, lipsa inscripţionării pe card a unor date medicale vitale le poate periclita viaţa, atenţionează CNAS.
De asemenea, pacienţii pot schimba oricând opţiunile exprimate în privinţa informaţiilor opţionale înscrise pe cardurile lor naţionale de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...