O mare parte din ţările implicate în operaţiunile de salvare au refuzat să dezvăluie costurile acestor operaţiuni, având în vedere că, potrivit responsabililor implicaţi în căutare, ar fi o lipsă de sensibilitate să se vorbească de bani în timp ce un avion comercial şi cei 239 de pasageri aflaţi la bord sunt daţi dispăruţi.
Totuşi potrivit estimărilor unor agenţii de presă, Australia, China, SUA şi Vietnam au cheltuit deja cel puţin 31,9 milioane de euro prin desfăşurarea de nave şi avioane militare în Oceanul Indian şi în Marea Chinei Meridionale. Această cifră se bazează pe statistici de apărare privind costurile pe oră a diferitelor efective, estimări ale unor experţi în apărare şi cifre ale Pentagonului.
Suma cheltuită în prima lună de căutare egalează deja cifra oficială de 32 de milioane de euro cheltuiţi pentru găsirea epavei zborului AF447 al Air France, prăbuşit în mijlocul oceanului Atlantic, în 2009, şi a cărui căutare a durat mai multe luni împărţite pe parcursul a doi ani.
În ultimele săptămâni, după schimbarea zonei de căutare a avionului dispărut în Oceanul Indian, greul operaţiei a fost asumat de o coaliţie de şapte ţări: Australia, China, Japonia, Malaezia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA. Aceste ţări au contribuit cu cel puţin 10 nave de război, o navă de alimentare, 14 avioane militare şi 5 avioane civile, potrivit informaţiilor obţinute de ziarul The New York Times. Marea Britanie s-a alăturat în ultimele zile cu un crucişător de investigaţie navală şi un submarin nuclear.
Cifrele nu cuprind însă şi operaţiunile realizate în perioada când căutările au oscilat între Marea Chinei de Sud şi Strâmtoarea Malacca, la care au contribuit mai multe ţări cu zeci de avioane şi bărci. Încă departe de a soluţia această dramă şi cu un cost final care încă nu se cunoaşte, căutarea riscă să devină operaţiunea de salvare cea mai scumpă din istoria aviaţiei.
Autorităţile au anunţat însă că resturile zborului MH370 dispărut în urmă cu o lună ar putea fi găsite în ‘câteva zile’, graţie semnalelor acustice detectate în sudul Oceanului Indian şi care ar putea proveni de la cutiile negre. Australia, responsabilă cu coordonarea investigaţiei, a anunţat miercuri că nava sa Ocean Shield a detectat şi alte sunete, pe lângă cele auzite la sfârşitul săptămânii, în aceeaşi zonă de frecvenţă de emisie a cutiilor negre.
Primul semnal a fost captat marţi timp de cinci minute şi 32 de secunde, iar celălalt miercuri timp de 7 minute. Cele patru detectări au avut loc la peste 2.000 kilometri nord-est de Perth, pe traiectoria estimată a aparatului Boeing 777, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord