În contextul dezbaterii despre Primul Război Mondial, Lauk a evocat eşecul diplomaţiei în anii premergători izbucnirii acelei conflagraţii, arătând că diplomaţia nu mai are voie să înregistreze un astfel de eşec.
‘Diplomaţia trebuie să se angajeze în mod consecvent şi voit pentru cooperare şi pace, iar UE să ofere instrumentele necesare unei diplomaţii capabile să se impună. Majoritatea oamenilor, noi toţi, nu ne mai putem imagina perspectiva unui război în cadrul Uniunii Europene. Evenimentele cumplite ale Primului Război Mondial ne par acum complet inexplicabile, însă şi Primul Război Mondial a părut iniţial populaţiei ceva imposibil, datorită relaţiilor economice între adversari’, a afirmat ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
El a subliniat că memoria războaielor mondiale este deosebit de importantă fiindcă este strâns legată de preţuirea păcii.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a participat, alături de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, la un eveniment intitulat ‘1914-2014: Identitate – Naţiune – Europa’, organizat în contextul împlinirii, în acest an, a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.