IFC acordă 75 de milioane de euro unei emisiuni de obligațiuni verzi lansată de voestalpine, pentru decarbonizarea industriei siderurgice din Brazilia, Polonia și România

International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a anunţat joi acordarea unei investiţii ancoră de 75 de milioane euro într-o primă emisiune de obligaţiuni verzi lansată de voestalpine AG, lider global în producţia şi prelucrarea oţelului, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 26 sept. 2024, 19:26
IFC acordă 75 de milioane de euro unei emisiuni de obligațiuni verzi lansată de voestalpine, pentru decarbonizarea industriei siderurgice din Brazilia, Polonia și România

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, obiectivul acestei investiţii de referinţă este acela de a accelera decarbonizarea lanţurilor valorice-cheie din sectoarele siderurgice din Brazilia, Polonia şi România.

„Oţelul este o resursă esenţială pentru o serie de sectoare-cheie şi pentru dezvoltarea economică globală, jucând un rol vital în tranziţia ecologică a unor domenii de activitate precum transporturile, producţia şi construcţiile. Cu toate acestea, industria siderurgică se confruntă cu provocări semnificative în materie de decarbonizare din cauza dependenţei sale de combustibilii fosili în procesul de producţie a fierului, ceea ce o transformă într-un sector de activitate cu emisii greu de redus. Este nevoie de investiţii estimate la 300 de miliarde dolari la nivel mondial pentru a realiza decarbonizarea până în 2050. O cotă substanţială din aceste investiţii ar putea proveni din emisiunile publice de obligaţiuni verzi”, se arată în comunicat.

Investiţia IFC în emisiunea inaugurală de obligaţiuni verzi a voestalpine, una dintre primele la nivel global în acest sector, reprezintă o mişcare strategică pentru abordarea acestor provocări. Încasările vor fi utilizate pentru a finanţa investiţiile voestalpine, care vor contribui la îmbunătăţirea eficienţei energetice, consolidând economia circulară a Braziliei şi contribuind la decarbonizarea sectorului de oţel în Polonia şi România.

„voestalpine este de zeci de ani un reper pentru protecţia mediului în acest sector de activitate şi are un plan clar de transformare a producţiei sale cu oţel greentec. Încă din 2027, vom trece parţial de la furnalele înalte tradiţionale la tehnologia cu arc electric, bazată pe electricitate verde, reducând astfel emisiile proprii cu aproximativ 30% până în 2029. Prin urmare, Greentec Steel este cel mai amplu program de protecţie a climei din Austria. Prin emiterea primei obligaţiuni ecologice din industria siderurgică europeană, ne asumăm acum şi un rol de pionierat pe piaţa de capital”, a declarat Herbert Eibensteiner, director executiv al voestalpine AG, în comunicatul citat.

Proiectul se încadrează parteneriatelor de ţară ale Grupului Băncii Mondiale cu Brazilia, Polonia şi România şi vine să sublinieze importanţa tranziţiei ecologice în aceste economii.

„Decarbonizarea sectorului de producţie este crucială pentru menţinerea competitivităţii, pentru calificarea forţei de muncă, precum şi pentru stimularea unei creşteri industriale durabile în Brazilia, Polonia şi România. Accentul pus de voestalpine pe decarbonizare, pe extindere globală şi inovare transformă această companie într-un partener puternic pentru IFC, iar investiţia noastră va contribui, de asemenea, la crearea unui efect de propagare pentru tehnologiile ecologice utilizate în producţia de oţel de pe pieţele emergente”, a declarat Olaf Schmidt, directorul regional pentru industrie al IFC.

Acest proiect va spori volumul de oţel produs cu ajutorul unor tehnologii prietenoase cu mediul şi livrat spre a fi utilizat în activităţile voestalpine din Polonia şi România, care depind de oţelul brut şi finit din Austria. În plus, voestalpine fabrică în Brazilia şi Polonia produse esenţiale pentru tranziţia ecologică în UE şi în afara acesteia, inclusiv utilaje agricole, celule fotovoltaice, mijloace de transport şi turbine eoliene.

Obiectivul pe termen lung al voestalpine îl constituie producţia de oţel, neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, până în 2050. În acest scop, Grupul cercetează deja mai multe proceduri noi şi investeşte în proiecte-pilot care explorează noi modalităţi de lucru în producţia de oţel. Hidrogenul va juca un rol important în acest sens.

IFC este cea mai mare instituţie internaţională de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente, prezentă în peste 100 de ţări.

În anul fiscal 2024, IFC a angajat o sumă record de 56 de miliarde de dolari companiilor private şi instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare.

voestalpine este un grup siderurgic şi tehnologic care operează la nivel global, are aproximativ 500 de companii în cadrul grupului, funcţionând în peste 50 de ţări de pe toate cele cinci continentele. Societatea este cotată la Bursa de Valori din Viena încă din 1995. voestalpine este un partener de top pentru industria auto şi pentru sectorului bunurilor de consum, precum şi pentru industria aerospaţială şi industria petrolului şi a gazelor naturale. De asemenea, voestalpine este lider de piaţă la nivel mondial în ceea ce priveşte sistemele feroviare, oţelul pentru scule şi pentru aplicaţii speciale.

În exerciţiul financiar 2022/23, Grupul a încasat venituri de 18,2 miliarde de euro, cu un rezultat operaţional (EBITDA) de 2,5 miliarde de euro. Are aproximativ 51.200 de angajaţi la nivel mondial.

Sursa foto: Voestalpine.com

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Un nou scaner cu raze X va fi instalat în vama Siret
Boloș: Un nou scaner cu raze X va fi instalat în vama Siret
Un nou scaner cu raze X este gata să fie pus la treabă în vama Siret, iar până la finalul anului vor fi operaţionale şi în Constanţa Nord, Constanţa Sud, Iasccea, Halmeu şi Oraviţa, a......
Raed Arafat: Mobilizăm forțe suplimentare în județele unde ne așteptăm la ploi abundente (Video)
Raed Arafat: Mobilizăm forțe suplimentare în județele unde ne așteptăm la ploi abundente (Video)
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, joi, că a pregătit ordinul ...
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona ...
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...