Zborurile întârziate sau anulate în UE costă companiile aeriene două miliarde de euro doar vara aceasta. România, printre țările cu cele mai mari rate de întrerupere

Două miliarde de euro ar trebui să primească pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) drept compensații pentru zborurile întârziate sau anulate vara aceasta, potrivit Skycop. România se află printre țările cu cele mai mari rate de întrerupere, alături de Luxembourg și Ungaria.
Andrada Ghira - sâm, 28 sept. 2024, 16:20
Zborurile întârziate sau anulate în UE costă companiile aeriene două miliarde de euro doar vara aceasta. România, printre țările cu cele mai mari rate de întrerupere

Peste 60.000 de zboruri cu plecare de pe aeroporturile din Uniunea Europeană au avut întârzieri sau au fost anulate în perioada iunie-august 2024 și care se califică pentru despăgubiri conform regulamentului UE261, potrivit datelor Skycop.

Cu o estimare conservatoare de 130 de pasageri/zbor afectat și o despăgubire minimă de 250 de euro, asta înseamnă că operatorii aerieni ar trebui să scoată din conturi două miliarde de euro numai în această vară. Cu toate acestea, doar o treime din această sumă este solicitată de obicei de către pasagerii afectați.

Din totalul de 3,2 milioane de zboruri efectuate pe aeroporturile din UE în această vară, cele 60.000 de zboruri afectate reprezintă 2% din total.

Cele mai mari piețe aviatice din UE, Germania, Spania, Italia și Franța au avut și cel mai mare număr de zboruri afectate, de la 7.000 la 13.000, în timp ce în alte țări numărul este mult mai mic. Procentul de zboruri afectate a variat semnificativ pe aceste piețe.

În Germania, peste 2,5% din zborurile de plecare au fost perturbate, în timp ce Italia, Franța și Țările de Jos au înregistrat rate ușor sub 2%. Printre piețele mari de turism, Spania a avut o rată de perturbare de doar 1,5%.

Luxemburg, Ungaria și România au avut cele mai mari rate în această vară, cu aproximativ 3% din toate zborurile afectate, în timp ce Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania s-au remarcat ca fiind singurele țări cu mai puțin de 1% din totalul de zboruri întârziate sau anulate.

Skycop este o companie din Lituania, înființată în 2017 și care se ocupă de recuperarea compensațiilor pentru pasagerii afectați de zborurile întârziate și/sau anulate.

Potrivit regulamentului UE, pasagerii au dreptul la despăgubiri cuprinse între 250 de euro și 600 de euro în funcție de distanța zborului, pentru întârzieri mai mari de trei ore. Pasagerii sunt despăgubiți și pentru zborurile anulate, dar și pentru cheltuieli neașteptate de transport sau cazare, bagaje pierdute și alte scenarii eligibile.

Te-ar mai putea interesa și
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ucis şi a jurat că va continua lupta împotriva Israelului, informează......
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocaliu de ploi pentru ziua de duminică
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocaliu de ploi pentru ziua de duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare meteo Cod portocaliu şi Cod galben de ...