Regenerarea coridorului Dâmboviţei – CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective

Consilierii municipali au fost de acord, luni, cu începerea demersurilor pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal având ca temă regenerarea coridorului râului Dâmboviţei.
AGERPRES - lun, 30 sept. 2024, 12:56
Regenerarea coridorului Dâmboviţei - CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Consiliul General cu 37 de voturi „pentru” şi 10 abţineri. Hotărârea prevede şi iniţierea unei colaborări dintre Municipiul Bucureşti, Ministerul Dezvoltării şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, în vederea elaborării acestui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), scrie Agerpres.

Obiectivele PUZ-ului sunt: transformarea coridorului râului într-un element unificator al zonelor traversate şi generator de activităţi de interes public, prin reorganizarea circulaţiilor existente, extinderea spaţiilor plantate, revitalizarea spaţiilor publice şi a zonelor construite adiacente.

Se mai doreşte crearea unor zone cu nivel scăzut de emisii, implementarea soluţiilor bazate pe natură, asigurarea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice.

În referatul de aprobare este subliniată importanţa dezvoltării infrastructurii verzi şi albastre a oraşului, în vederea reducerii efectelor poluării şi a supraîncălzirii determinate de insulele de căldură, dar şi a creşterii siguranţei în caz de inundaţii.

„Măsuri implementate în multe oraşe europene (Aarhus, Milano, Breda, Ljubljana, Oslo, Viena) au scos în evidenţă beneficiile pe care le au râurile asupra oraşelor şi faptul că acestea cresc rezilienţa zonelor urbane în ceea ce priveşte adaptabilitatea la schimbările climatice”, arată sursa citată.

În mai 2022, în baza ordinului prefectului Capitalei, s-a constituit un grup tehnic din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, dar şi experţi independenţi. Scopul grupului este acela de a facilita reamenajarea râului în conformitate cu noile condiţii generate de schimbările climatice, funcţionarea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice şi transformarea coridorului urban al râului într-un element „unificator” al zonelor fragmentate.

Pe 17 septembrie, cu ocazia participării la conferinţa „Dâmboviţa Apă Dulce – coridor verde albastru al Bucureştiului”, primarul geneal al Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat Manifestul pentru Dâmboviţa. El anunţa că va pune pe ordinea de zi a CGMB proiectul de aprobare a protocolului de colaborare între Municipiul Bucureşti, Ministerul Dezvoltării şi judeţul Ilfov pentru realizarea unui PUZ care să transforme cursul Dâmboviţei, de la Lacul Morii la Glina, într-un punct de atracţie pentru oraş. La conferinţa organizată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi NOD Makerspace a participat şi ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Organizaţii ale societăţii civile, autorităţi publice, oameni din administraţie, mediul academic şi de business şi-au dat mâna pentru ca Dâmboviţa să devină un loc plin de viaţă care să contribuie la dezvoltarea Capitalei”, scria Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...