Marea Britanie e în „slow-down”. Creşterea economiei în al doilea trimestru a fost mai lentă decât s-a estimat anterior

Economia britanică a înregistrat o creştere sub aşteptări în trimestrul doi din 2024, arată datele revizuite publicate luni de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 30 sept. 2024, 13:54
Marea Britanie e în

PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 0,5% în perioada aprilie-iunie 2024, faţă de un avans de 0,6% previzionat anterior de ONS, şi după un avans de 0,7% în primele trei luni din acest an, scrie Agerpres.

Analiştii se aşteptau la un avans de 0,6% în trimestrul doi din 2024.

„Economia britanică a crescut în perioada aprilie-iunie 2024 mai puţin decât s-a estimat iniţial, dar per ansamblu perspectivele privind PIB-ul s-au îmbunătăţit considerabil de la începutul anului, în urma reducerii inflaţiei, a scăderii dobânzilor şi a unei stabilităţi politice mai mari după alegeri”, a apreciat Gora Suri, economist la PwC.

Rata de economisire a gospodăriilor din Regatul Unit a urcat la 10% în trimestrul doi din 2024, de la 8,9% în primele trei luni din acest an, în timp ce PIB-ul per capita a crescut pentru al doilea trimestru consecutiv.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o încetinire a creşterii, la 0,3%, în trimestrul trei din 2024, dar spre finalul anului creşterea va fi sprijinită de reducerea inflaţiei şi de scăderea dobânzilor.

Comparativ cu perioada aprilie-iunie 2023, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul doi din 2024, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,9%.

În urma revizuirii datelor ONS, pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat o expansiune de 0,3%, uşor peste previziunea iniţială, ce indica un avans de 0,1%.

Alte date separate publicate luni arată că în septembrie preţurile locuinţelor din Marea Britanie au crescut cu 3,2%, comparativ cu perioada similară din 2023. Este cel mai semnificativ avans începând din noiembrie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor obținute din vânzarea de petrol și gaze naturale în următorii trei ani
Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor obținute din vânzarea de petrol și gaze naturale în următorii trei ani
Veniturile Rusiei din petrol şi gaze la bugetul de stat ar urma să scadă în perioada 2025 - 2027, din cauza preţurilor mai mici ale materiilor prime şi a schimbărilor fiscale, se arată în......
Beko România lansează un nou ecosistem de electrocasnice pentru brandul Arctic
Beko România lansează un nou ecosistem de electrocasnice pentru brandul Arctic
Brandul Arctic, aflat în portofoliul companiei Beko România, anunță lansarea unui nou ecosistem de electrocasnice sustenabile, ...
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Au fost depuse cinci oferte pentru modernizarea lotului 6
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Au fost depuse cinci oferte pentru modernizarea lotului 6
CFR SA informează că luni, 30 septembrie 2024, la ora 15:00, a deschis ofertele depuse la procedura de achiziție sectorială ...
Noua serie IQOS ILUMA i Prime se lansează în România. 10 ani de IQOS în lume. Spunem NU arderii și construim un viitor fără fum!
Noua serie IQOS ILUMA i Prime se lansează în România. 10 ani de IQOS în lume. Spunem NU arderii și construim un viitor ...
Philip Morris International aniversează 10 ani de IQOS, un deceniu în care compania a folosit știința, mărcile de top ...