Sistemul de monitorizare electronică va fi utilizat şi la persoanele cercetate sub control judiciar – IGPR

Sistemul informatic de monitorizare electronică va fi operaţionalizat, începând de marţi, şi în alte 18 judeţe, iar acesta va putea fi folosit şi la persoane cercetate sub control judiciar, a informat, luni, Inspectoratul General al Poliţiei Române.
AGERPRES - lun, 30 sept. 2024, 16:07
Sistemul de monitorizare electronică va fi utilizat şi la persoanele cercetate sub control judiciar - IGPR

Aceasta este cea de-a treia etapă de implementare a SIME, în primele două sistemul fiind operaţionalizat în Bucureşti şi în 23 de judeţe, scrie Agerpres.

„Prevenirea şi combaterea violenţelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenţei să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere penală. Începând de marţi, 18 judeţe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Astfel, sistemul va fi operaţionalizat în Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea”, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Române transmis luni AGERPRES.

Tot începând de marţi, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate şi amenajate spaţiile destinate desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată, menţionează Inspectoratul, care adaugă că utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Conform IGPR, folosirea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor sau, pe viitor, respectarea obligaţiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauţiune.

„Monitorizarea se va realiza automat, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli şi proceduri de monitorizare, alertare şi intervenţie, prin partajarea informaţiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum şi organul judiciar care a impus obligaţia de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiţii stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligaţiilor ce revin persoanei supravegheate”, explică poliţiştii.

Poliţia emite ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Mării Negre și cea a Japoniei încheie un acord pentru a oferi sprijin de 150 de milioane de dolari Ucrainei și pentru a promova inițiativele ecologice
Banca Mării Negre și cea a Japoniei încheie un acord pentru a oferi sprijin de 150 de milioane de dolari Ucrainei și ...
Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a obținut o facilitate de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională (JBIC) în valoare totală de până la 150 de milioane USD,......
BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor a ajuns la 5,99% pe an
BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor a ajuns la 5,99% pe an
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,99% pe an, în creştere ...
Signal Iduna lansează în colaborare cu Hilio serviciul Wellbeing pentru sănătatea și echilibrul angajaților
Signal Iduna lansează în colaborare cu Hilio serviciul Wellbeing pentru sănătatea și echilibrul angajaților
Compania de asigurări Signal Iduna anunță că lansează serviciul Wellbeing, în colaborare cu Hilio, parte din grupul ...
Ministerul Energiei a semnat finanțări de 70 de milioane de lei pentru instalarea de regenerabile de către primării
Ministerul Energiei a semnat finanțări de 70 de milioane de lei pentru instalarea de regenerabile de către primării
Astăzi, 30 septembrie 2024, la Ministerul Energiei, au fost semnate 26 de contracte de finanțare în cadrul apelului din ...