Rusia nu va semna un nou acord de dezarmare nucleară cu SUA, care să înlocuiască tratatul New START – media

Rusia nu va semna un nou tratat cu SUA pentru a înlocui pactul de limitare a armelor nucleare strategice ale fiecărei părţi, care expiră în 2026, a relatat marţi semioficiosul Izvestia, citând o sursă rusă de rang înalt neidentificată, potrivit Reuters.
AGERPRES - mar, 01 oct. 2024, 14:28
Rusia nu va semna un nou acord de dezarmare nucleară cu SUA, care să înlocuiască tratatul New START - media

New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) este ceea ce a mai rămas din eforturile depuse pentru încetinirea cursei înarmărilor între fostele superputeri din perioada Războiului Rece şi pentru creşterea transparenţei prin impunerea unor limite verificabile cu privire la numărul de arme.

Preşedintele Vladimir Putin a suspendat în 2023 participarea Rusiei la tratat din cauza sprijinului acordat de SUA Ucrainei, deşi Moscova a respectat limitele impuse de acord în materie de focoase, rachete şi bombardiere, la fel ca Statele Unite.

Tratatul New START urmează să expire la 5 februarie 2026. Nu va exista niciun acord care să-l înlocuiască, a comunicat marţi Izvestia.

„Ne-am suspendat participarea la START-3 (aşa cum numesc ruşii New START) din cauza acţiunilor Washingtonului. Şi nu vom semna un nou acord. Altfel, nu vom face decât să alimentăm orgoliul SUA”, a declarat sursa citată de cotidianul rus.

New START a fost semnat în 2010 de către preşedinţii rus şi american de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama, intrând în vigoare în 2011 pentru o perioadă de zece ani. În 2021, pactul de dezarmare a fost prelungit pentru încă cinci ani.

Tratatul obliga atât Rusia, cât şi SUA să comunice periodic informaţii despre situaţia arsenalelor lor nucleare, să permită inspecţii la faţa locului şi să respecte plafoanele privind numărul de focoase desfăşurate şi nedislocate pe care fiecare dintre ele le-ar deţine.

Potrivit acestui pact, cele două ţări pot avea fiecare maxim 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice instalate pe submarine (SLBM) şi bombardiere nucleare; 1.550 de focoase nucleare instalate pe ICBM, SLBM şi bombardiere; 800 de lansatoare ICBM, lansatoare SLBM şi bombardiere instalate şi/sau neinstalate.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat în special după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, ceea ce a declanşat un război imperialist, primul de acest gen în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Isărescu: Banca Naţională nu consideră că în momentul actual obiectivul de a trece la zona euro este fezabil
Isărescu: Banca Naţională nu consideră că în momentul actual obiectivul de a trece la zona euro este fezabil
Banca Naţională a României nu consideră că obiectivul de trecere la zona euro este fezabil în acest moment, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu....
Autostrada Unirii A8: Undă verde pentru ultimele patru loturi montane. Vor avea 38 de tuneluri
Autostrada Unirii A8: Undă verde pentru ultimele patru loturi montane. Vor avea 38 de tuneluri
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) a aprobat, marți, 1 octombrie, lansarea ...
Motorola lansează un nou smartphone ThinkPhone dedicat zonei de business
Motorola lansează un nou smartphone ThinkPhone dedicat zonei de business
Motorola anunță lansarea noului ThinkPhone, un telefon pentru mediul de business, echipat cu funcții de securitate de ...
Catalyst Romania investește 2 milioane de euro în Adapta Robotics
Catalyst Romania investește 2 milioane de euro în Adapta Robotics
Catalyst Romania anunță că a investit 2 milioane de euro in Adapta Robotics, o companie românească care și-a demonstrat ...