Israel – Ratingul a fost retrogradat de S&P, din cauza probabilităţii sporite a intensificării conflictului cu Hezbollah

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, marţi, ratingul Israelului, de la "A plus" până la "A", din cauza "probabilităţii sporite" a intensificării conflictului cu Hezbollah, în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 02 oct. 2024, 09:54
Israel - Ratingul a fost retrogradat de S&P, din cauza probabilităţii sporite a intensificării conflictului cu Hezbollah

Perspectiva atribuită ratingului rămâne negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Este a doua oară în acest an când S&P înrăutăţeşte ratingul de credit al Israelului, scrie Agerpres.

„Vedem o probabilitate sporită ca actualul conflict al Israelului cu Hezbollah, ţinând cont de recenta escaladare a luptelor, să devină mai intens şi mai îndelungat, ceea ce reprezintă un risc de securitate pentru Israel”, susţin analiştii S&P.

Yali Rothenberg, contabil general la Ministerul de Finanţe din Israel, a declarat că decizia „vine ca răspuns la continuarea războiului” şi a subliniat că „economia Israelului este diversificată, având capacitatea dovedită de a se redresa în urma crizelor”.

„Balanţa de plăţi a Israelului rămâne solidă şi ţara continuă să înregistreze un excedent semnificativ de cont curent, alături de rezerve externe importante, care reprezintă o protecţie de securitate pentru economia Israelului”, a adăugat oficialul.

Vineri, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Israelului, pe fondul temerilor privind un conflict generalizat în Orientul Mijlociu.

Iranul a început marţi să lanseze rachete asupra Israelului, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Iranul „a comis o greşeală gravă” atacând ţara sa şi că „va plăti preţul pentru asta”, Israelul fiind hotărât „să-i tragă la răspundere pe inamicii săi”.

Conflictele s-au dovedit a fi costisitoare pentru Israel, cheltuielile guvernamentale sunt în creştere iar deficitul bugetar s-a adâncit.

Oficialii din Israel estimează că până la finalul anului viitor costurile se vor ridica la aproximativ 66 miliarde de dolari, peste 12% din PIB.

S&P a înrăutăţit prognozele privind creşterea economiei Israelului, la 0% în 2024 şi 2,2% în 2025, şi se aşteaptă la adâncirea deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor de apărare.

Te-ar mai putea interesa și
Chef Foa va lansa cartea digitală „Street Food acasă” pe platforma FoodFix
Chef Foa va lansa cartea digitală „Street Food acasă” pe platforma FoodFix
FoodFix Tech, platforma digitală ce își propune să devină 'Spotify-ul artei culinare' și să transforme experiența de gătit, încheie un parteneriat cu Chef Foa, cunoscut pentru abordarea sa......
PepsiCo promovează doi români în poziții cheie la nivel de grup
PepsiCo promovează doi români în poziții cheie la nivel de grup
Emilian Dinică preia conducerea Supply Chain în regiunea Balcanilor de Est (România, Bulgaria, Moldova), iar Daniel Drăgușin ...
Camera Deputaţilor: PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea fi transformate în societăţi cu personalitate juridică
Camera Deputaţilor: PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea fi transformate în societăţi ...
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea transformării persoanelor fizice ...
Înscrierea în Programul Casa Verde a devenit o adevărată „olimpiadă” de IT – analiză
Înscrierea în Programul Casa Verde a devenit o adevărată „olimpiadă” de IT – analiză
Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum, în condiţiile în care înscrierea în program s-a ...