Contractele futures pentru benchmark-ul european Brent au atins cel mai ridicat nivel din ultima lună, urcând cu 2,42 dolari, sau 3,3%, la 75,98 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 2,47 dolari, sau 3,5%, până la 72,30 dolari la 1050 GMT.
Ambele referințe ailețițeiului au crescut marți cu peste 5% înainte de a închide ziua cu aproximativ 2,5% mai sus.
Iranul a declarat la începutul zilei de miercuri că atacul său cu rachete asupra Israelului s-a încheiat, dacă nu vor exista noi provocări, în timp ce Israelul și SUA au promis să riposteze împotriva Teheranului, pe măsură ce temerile privind un război mai amplu s-au intensificat.
„Aceasta ar putea include deteriorarea sau distrugerea instalațiilor petroliere ale Iranului”, a declarat Tamas Varga de la brokerul petrolier PVM.
Teheranul a declarat că orice răspuns israelian la atac, despre care Israelul a spus că a implicat mai mult de 180 de rachete balistice, ar fi urmat de „vaste distrugeri”.
Varga a menționat că, drept represalii ale Iranului sau ale aliaților săi, ar putea fi lovite instalații petroliere saudite, așa cum s-a întâmplat ca în 2019 sau ar putea duce la închiderea Strâmtorii Ormuz. „Oricare dintre aceste evenimente ar trimite iremediabil prețurile petrolului considerabil mai sus”, a spus el.
Într-o altă escaladare a conflictului, armata israeliană a trimis miercuri unități regulate de infanterie și blindate pentru a se alătura operațiunilor terestre din sudul Libanului împotriva Hezbollah, susținut de Iran.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a programat pentru miercuri o reuniune privind Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a cerut o încetare imediată a focului.
Producția de petrol a Iranului a crescut în august la un maxim al ultimilor șase ani, de 3,7 milioane de barili pe zi (bpd), au declarat analiștii ANZ.
„O escaladare majoră din partea Iranului riscă să aducă SUA în război”, a declarat Capital Economics într-o notă. „Iranul reprezintă aproximativ 4% din producția globală de petrol, dar un aspect important va fi dacă Arabia Saudită crește producția dacă livrările iraniene ar fi întrerupte”.
Mai mulți miniștri din OPEC+, din care face parte și Rusia, se reunește mai târziu miercuri pentru a analiza piața, fără a se aștepta schimbări de politică. Grupul urmează să crească producția începând cu luna decembrie cu 180.000 bpd lunar.
„Orice sugestie că vor continua creșterile producției ar putea compensa îngrijorările legate de întreruperile aprovizionării în Orientul Mijlociu”, au declarat analiștii ANZ.
Cu toate acestea, ministrul petrolului din Arabia Saudită a declarat că prețul petrolului ar putea scădea până la 50 de dolari pe baril dacă membrii OPEC+ nu respectă limitele de producție convenite, a relatat miercuri Wall Street Journal citând delegați ai grupului producătorilor de petrol.