Burduja: Am discutat cu şefii de la E.ON. Au spus că nu au luat o decizie, dacă vând sau nu divizia de furnizare din România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, că a discutat cu conducerea E.ON în legătură cu vânzarea diviziei care se ocupă cu furnizarea de energie şi gaze din România şi că nu există o decizie, la nivelul grupului, de vânzare în acest moment.
AGERPRES - mie, 02 oct. 2024, 15:34
Burduja: Am discutat cu şefii de la E.ON. Au spus că nu au luat o decizie, dacă vând sau nu divizia de furnizare din România

Ministrul a fost întrebat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, dacă are informaţii privind achiziţia părţii a furnizare a E.ON România de către compania ungară MVM, scrie Agerpres.

„Am discutat şi eu cu conducerea E.ON. Au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Deci, am văzut anumite articole de presă. Eu le consider premature în acest moment. Dacă vom avea o decizie finală de vânzare, staţi să câştige respectiva companie, şi cu siguranţă că vom analiza cu mare atenţie orice tranzacţie, atât noi, cât şi Consiliul Concurenţei, Comisia pentru Investiţii Străine Directe, dacă este cazul, sau alte instituţii ale statului român.(…) Haideţi să ajungem acolo şi vom vedea”, a răspuns ministrul Energiei.

Totodată, el a subliniat că, pe analiza de risc, ar putea fi vorba doar de partea de furnizare şi nu despre infrastructura critică.

„O companie de furnizare este ca o fabrică de facturi. Ei au nişte call-center-uri, nişte operatori, nişte calculatoare şi vă trimit dumneavoastră factura acasă. Nu gestionează reţele de distribuţie, nu gestionează infrastructură critică. Deci este o chestiune aşa, comercială, de interacţiune cu clientul final. Asta e, ca o analiză preliminară, doar să ştim de ce ne temem şi dacă avem motive să ne temem. Dar, vă zic, nu suntem în acest scenariu. Dacă vom fi, vom vedea, dar preliminar nu putem discuta de infrastructură critică”, a explicat Sebastian Burduja.

El a reiterat că în acest moment nu există o decizie de vânzare la nivelul grupului, care explorează oportunităţi.

„Din ceea ce am discutat cu compania E.ON, vă repet, inclusiv ieri, nu există o decizie la nivelul grupului de vânzare în acest moment. Ei explorează oportunităţi. Au făcut-o şi acum nişte ani de zile, doi-trei ani de zile. Nu este prima dată când se gândesc la asta ca parte a unei strategii corporative de grup, din Germania. Nu are legătură strict cu cazul României, dar vom vedea, s-ar putea să nu vândă”, a punctat Burduja.

Pe de altă parte, întrebat dacă se gândeşte România, prin Romgaz, să cumpere această divizie în cazul în care va fi vândută, Sebastian Burduja a subliniat că Ministerul Energiei susţine producătorul de gaze să intre şi pe piaţa de furnizare.

„Depinde de fiecare companie în parte să-şi facă această evaluare. Eu încurajez Romgaz să se gândească inclusiv la partea de furnizare, pe care nu o acoperă în prezent. Avem precedentul: Hidroelectrica, mare producător de energie electrică, a intrat pe piaţa de furnizare, are un portofoliu mare de clienţi, a avut şi probleme în zona de facturare, a mai rezolvat din ele, dar per total cred că este un succes. Deci, şi Romgaz, din perspectiva Ministerului Energiei, are toată susţinerea de a intra pe piaţa de furnizare, că înseamnă o achiziţie a unei companii existente, că înseamnă dezvoltarea unei capacităţi proprii, e o chestiune de oportunitate comercială. Să vedem şi cât costă”, a precizat ministrul.

La finele lunii mai, directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum, declara că grupul german analizează opţiunile pe care le are pentru a lua o decizie în legătură cu afacerea de furnizare din România, motivul fiind raportul risc/randament.

„Vom explora opţiunile noastre. Până când nu vom explora opţiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament”, a afirmat Birnbaum.

Întrebat, la momentul respectiv, dacă ar lua în calcul vânzarea atât a furnizării, cât şi a distribuţiei, dacă va exista o ofertă în acest sens, el a răspuns că se va lua o decizie doar când va exista o ofertă, până atunci nu.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile 406, 1641 şi 407 au fost repuse in circulaţie, informează Compania......
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Pe lângă concedierea a mii de angajaţi, gigantul din domeniul ingineriei Robert Bosch va reduce şi orele de lucru pentru ...
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor .