Conflictele din Orientul Mijlociu, motive de îngrijorare și pentru economie. Majorări la prețul petrolului și indicele inflației, principalele temeri

Conflictele din Orientul Mijlociu, care capătă de la o zi la alta valențe tot mai dramatice, îngrijorează investitorii și piața de capital și se așteaptă la o majorare consistentă a prețului petrolului, ceea ce ar putea duce, ulterior, la o creștere a inflației, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.
XTB - mie, 02 oct. 2024, 16:31
Conflictele din Orientul Mijlociu, motive de îngrijorare și pentru economie. Majorări la prețul petrolului și indicele inflației, principalele temeri

După ce Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au efectuat, în ultimele zile, raiduri intensive în Liban și în Siria împotriva țintelor teroriste ale Hezbollah, Iranul a ripostat, atacând, marți noapte, Israelul cu peste 180 de rachete balistice. Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a promis revanșa, ceea ce înseamnă că acest conflict din Orientul Mijlociu nu este departe de a fi stins.

Israelul își intensificase deja loviturile în acest weekend, extinzându-și atacurile asupra Beirutului după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah și desfășurând, de asemenea, ofensive importante în Yemen. La rândul lor, Houthis, legați de Iran, au lansat mai multe rachete balistice spre Tel Aviv, care au fost interceptate de armata israeliană.

Separat de aceste episoade, trei nave de război americane din Marea Roșie au fost atacate simultan cu rachete de Houthis, un eveniment puțin mediatizat din cauza atenției concentrate asupra evenimentelor desfășurate la Beirut.

Benjamin Netanyahu a declarat la adunarea ONU de la New York că Israelul trebuie să răspundă la amenințarea Hezbollah, susținută de Iran, subliniind necesitatea de a asigura siguranța cetățenilor săi. Declarația premierului israelian vine pe fondul relației tot mai tensionate cu administrația Biden-Harris cu privire la refuzul de încetare a focului timp de 21 de zile.

La rândul ei, cu doar o lună înainte de alegeri, candidata democrată Kamala Harris se află într-o poziție foarte incomodă și preferă să rămână, totuși, un actor discret în aceste discuții.

 

Intensificarea conflictului, implicații majore pentru economie

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv amenințarea cu închiderea Strâmtorii Ormuz, ar putea duce la o majorare importantă a prețului petrolului, ceea ce va provoca, astfel, și o creștere a inflației. Acest lucru ar compromite planurile băncilor centrale. De altfel, timp de mai multe luni, aceasta a fost marea temere de pe Wall Street.

Deși tensiunile continuă să crească în regiune, majorarea prețului petrolului din cauza riscurilor geopolitice rămâne surprinzător de scăzută, umbrită de temerile legate de o încetinire economică în China și Statele Unite. Marți dimineață prețurile Brent erau în scădere cu 2,30%.

Zvonurile privind o creștere a producției generate de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au influențat, de asemenea, prețurile petrolului în ultimele zile. În plus, pozițiile speculative descendente pe petrol se află la niveluri record, amplificând potențiala volatilitate a tarifelor în cazul înrăutățirii situației. Prin urmare, este esențial să fie monitorizate îndeaproape evoluțiile burselor.

Închiderea Strâmtorii Ormuz, un pasaj strategic pentru comerțul mondial cu petrol, rămâne o amenințare reală în acest context de tensiuni tot mai mari între Israel și Hezbollah.

Deși nu s-a observat nicio acțiune iraniană imediată în acest sens, o escaladare a conflictului, cum ar fi o invazie terestră israeliană masivă în Liban, ar putea provoca o reacție în lanț care ar intensifica tensiunile geopolitice și ar genera o creștere semnificativă a prețurilor petrolului.

Care sunt scenariile pentru soarta prețului la petrol?

Teoria valurilor Elliott sugerează două scenarii pentru petrolul Brent. Primul, bullish (culoarea verde din graficul de mai jos), ar putea surprinde investitorii cu o revenire violentă cauzată de un eveniment de piață, trimițând prețul la 100 de dolari. Al doilea, bearish (culoarea roșie), este cel al unei recesiuni globale care ar determina scăderea prețurilor la aproximativ 50 de dolari.

Brent în perioada W1. Sursă: xStation.

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Autostrada spre Serbia: Ofertele pentru lotul 2 Timişoara – Moravița, aşteptate până pe 14 noiembrie
Data limită pentru depunerea ofertelor la licitația necesară construcției lotului 2 din Autostrada A9 Timișoara - Moravița este 14 noiembrie, a anunțat miercuri Cristian Pistol, directorul......
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Ileana-Lăcrămioara Isărescu a acceptat poziția de membru în Comitetul Reprezentantilor a Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București ca Ileana-Lăcrămioara Isărescu a ...
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii unui focar de gripă aviară
Autoritățile ungare au decis sacrificarea a 25.000 de rațe dintr-o fermă din estul țării, ca urmare a descoperirii ...
Autorităţile veterinare din Ungaria au anunţat miercuri că vor fi sacrificate circa 25.000 de raţe în provincia Bekes ...
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
AFM a aprobat finanțări noi în Programul „Rabla Plus” în valoare de peste 22,4 milioane de lei
Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, miercuri, noi dosare de finanţare în valoare ...