Retailerul polonez Zabka vrea să deschidă în România 50 de magazine noi până la finalul anului

Reţeaua de magazine de proximitate Zabka din Polonia, care recent s-a extins în România, intenţionează să deschidă în această ţară 50 de magazine, până la finalul anului, a anunţat miercuri directorul financiar Marta Wrochna-Lastowska, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 02 oct. 2024, 17:30
Retailerul polonez Zabka vrea să deschidă în România 50 de magazine noi până la finalul anului

Pe termen mediu, Zabka vrea să deschidă peste 1.000 de unităţi pe an, atât în Polonia, cât şi în România, şi să-şi dubleze până în 2028 vânzările către consumatorii finali, comparativ cu nivelul din 2023.

Zabka se aşteaptă să înregistreze anul acesta o marjă de profit mai ridicată.

„Analizând profitabilitatea din primul semestru din 2024, ne aşteptăm ca pe ansamblul acestui an să înregistrăm o marjă de profit peste nivelul de 12,4% realizat în 2023”, le-a spus jurnaliştilor Marta Wrochna-Lastowska.

Anul trecut, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a crescut cu 17%, la 2,83 miliarde de zloţi (729 milioane de dolari).

Zabka speră să obţină până la 6,45 de miliarde de zloţi (1,67 de miliarde de dolari) în cadrul Ofertei Publice Iniţiale (IPO) de luna aceasta, în ceea ce ar putea fi cea mai mare listare din 2020 la Bursa de la Varşovia. Zabka nu va primi nimic din fondurile strânse.

„Ţinând cont de capacitatea noastră de a genera numerar, pur şi simplu nu avem nevoie, ca firmă, să emitem noi acţiuni în acest moment”. În viitor am putea lua în considerare o astfel de posibilitate”, a explicat directorul financiar.

Fondul de private equity CVC Capital Partners ar urma să rămână cel mai mare acţionar după IPO, cu o participaţie de aproximativ 40%.

Înfiinţată în 1998, Zabka este una dintre mărcile cele mai cunoscute ale Poloniei. Directorul general al Zabka, Tomasz Suchanski, a informat că grupul are peste 10.700 de magazine în Polonia.

Conducerea vede noi oportunităţi de extindere în Polonia şi intenţionează să deschidă 4.500 de unităţi în perioada 2024 – 2028, astfel încât reţeaua va ajunge la aproximativ 14.500.

În primul semestru din 2024, veniturile au crescut la 11,15 miliarde de zloţi, de la 9,18 miliarde de zloţi în urmă cu un an. În 2023, grupul a înregistrat un profit net de 356 de milioane de zloţi la venituri de 19,81 de miliarde de zloţi.

Te-ar mai putea interesa și
Biden se opune ca Israelul să atace instalațiile nucleare iraniene
Biden se opune ca Israelul să atace instalațiile nucleare iraniene
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că se opune unor atacuri israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, la o zi după lansarea a aproximativ 200 de rachete iraniene......
Curtea de Conturi Europeană: Metoda de alocare a ajutorului UE pentru sistemele de sănătate din statelor partenere prezintă deficienţe
Curtea de Conturi Europeană: Metoda de alocare a ajutorului UE pentru sistemele de sănătate din statelor partenere prezintă ...
Metoda de alocare a ajutorului UE pentru sistemele de sănătate din ţările partenere prezintă deficienţe, iar eficacitatea ...
FIFA va analiza joi dacă suspendă Israelul din competițiile internaționale de fotbal
FIFA va analiza joi dacă suspendă Israelul din competițiile internaționale de fotbal
Consiliul FIFA va stabili joi dacă va lua o decizie privind suspendarea Israelului din competiţiile internaţionale de ...
Guvernul de la Paris a transmis către CIO garanțiile financiare pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2030
Guvernul de la Paris a transmis către CIO garanțiile financiare pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2030
Guvernul francez a furnizat miercuri garanţiile financiare Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru organizarea Jocurilor ...