OMC şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea comerţului mondial în 2014

Comerţul mondial ar urma să crească cu 4,7% în acest an, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care şi-a revizuit uşor în sus estimările anterioare, apreciind că relansarea din ţările bogate va compensa riscurile provenite din ţările în curs de dezvoltare, transmite AFP.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 12:38
OMC şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea comerţului mondial în 2014

 Precedenta estimare a OMC, care datează din luna septembrie a anului trecut, prevedea pentru acest an o creştere a comerţului mondial de 4,5%.

Creşterea comerţului mondial preconizată pentru acest an este de două ori mai mare decât creştere reală de 2,1% înregistrată în 2013, dar rămâne sub nivelul mediu de 5,3% înregistrat în ultimii 20 de ani şi sub trendul de 6% înregistrat înaintea crizei.

OMC precizează că prognoza sa privind comerţului mondial în 2014 se bazează pe ipoteza unei creşteri de 3% a Produsului Intern Brut mondial.

‘În ultimii doi ani, creşterea comerţului a fost una modestă. Privind în viitor, dacă prognozele privind creşterea PIB-ului se vor adeveri, ne aşteptăm la o relansare extinsă dar modestă în 2014 şi la o nouă consolidare a acestei creşteri în 2015’, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Pentru 2015, OMC mizează pe o creştere a comerţului mondial de 5,3%, ceea ce ar însemna o revenire la nivelul mediu de creştere din ultimii 20 de ani.

‘Riscurile la adresa perspectivelor comerţului se reduc, există un potenţial de creştere, cu atât mai mult cu cât plecăm de la o bază scăzută pentru ţările dezvoltate’, subliniază economiştii OMC. Aceştia adaugă că riscurile unei crize monetare s-au diminuat în Europa, graţie îmbunătăţirii situaţiei în zona euro şi în SUA dar şi graţie reducerii tensiunii bugetare între republicani şi guvern.

În schimb, au crescut riscurile în ţările în curs de dezvoltare din cauza marilor deficite de cont curent în India şi Turcia, a supracapacităţilor de producţie în Argentina şi a reechilibrării acestor economii spre consumul intern. În plus, dacă se vor agrava conflictele regionale din Orientul Mijlociu, Asia şI Ucraina, acestea ar putea provoca o creştere a preţurilor la energie şi ar perturba fluxurile comerciale, avertizează experţii OMC.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...