Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?

Intensificarea luptelor în Orientul Mijlociu aduce noi scenarii în prim-plan, cu un risc suplimentar de escaladare și incertitudine sporită înaintea alegerilor din noiembrie din SUA, investitorii, regrupați pe bursa americană după corecțiile din vară și încurajați de pachetul de stimulare din China, se confruntă acum cu noi întrebări, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - vin, 04 oct. 2024, 16:31
Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?

O largă porțiune a piețelor de materii prime, acțiuni și titluri de datorie ar putea cunoaște o pronunțată creștere a volatilității, într-o eventuală accelerare a luptelor, în timp ce băncile centrale din SUA, zona Euro și China s-au angajat, cu diverse grade de fermitate, într-un proces de relaxare a condițiilor monetare.

Nu este clar care vor fi pașii în conflictul dintre Iran și Israel, cu aliații săi, în regiune. Un atac asupra instalațiilor petroliere era greu de imaginat cu doar câteva săptămâni în urmă, acum fiind, însă, în „tărâmul posibilităților” teoretic avute în vedere de traderi.

Petrolul Brent a avansat cu peste 10% de la minimul din 1 octombrie până vineri dimineața, aurul și argintul au rămas în zona maximelor istorice, bursele americane au cunoscut marți scăderi, dar se păstrează într-o regiune înaltă, în timp ce unele titluri din sectorul de apărare, de ambele părți ale Atlanticului, au fost redescoperite de investitori.

Lockheed Martin a avansat cu 4,5%, L3Harris Technologies cu 3,5% și RTX cu 2,7% săptămâna aceasta, în timp ce Rheinmetall a crescut cu 6,9%. În Italia, Finmeccanica a avansat cu 1,1%. Sectorul nu a răspuns uniform la știri, titluri precum General Dynamics în SUA sau Dassault și Safran în Europa înregistrând chiar scăderi. De asemenea, Bitcoin a pierdut teren, cu scăderi de 6,5% între luni și vineri dimineață.

Tabloul eterogen ridică noi semne de întrebare. Care ar fi instrumentele financiare care ar răspunde la o menținere sau creștere a tensiunilor, într-un scenariu care pare a fi de luat în calcul în săptămânile și lunile următoare?

 

Acțiunile din domeniul de apărare, primele care captează atenția

Titlurile din sectorul militar ar fi între primele care apar pe radar, în ciuda aparentei „blazări” a reacțiilor unora dintre ele. Este posibil ca titluri cu reacții inițiale puternice precum Rheinmetall sau Lockheed Martin să continue să beneficieze de interesul investitorilor distribuit pe un orizont relativ mai lung de timp.

În aceeași situație ar putea fi ETF-urile din domeniu, între care iShares US Aerospace & Defense ETF, cu un avans de 19,9% de la începutul anului, și VanEck Defense, cu 39,1% acumulate deja de la 1 ianuarie.

Indicii bursieri ar redeveni vulnerabili, după consumarea „energizantelor” oferite de băncile centrale, atât prin stimularea din China cât și prin dublul pas de 0,5 puncte de scădere a dobânzii în SUA, însă volatilitatea s-ar putea grupa mai aproape de momentul alegerilor americane.

 

Cum ar putea evolua Bitcoin și aurul?

În privința Bitcoin, e posibil ca nevoia de lichiditate să genereze un apetit pentru marcarea profiturilor, în special pe termen scurt, în cazul unui atac direct și de amploare asupra Iranului sau, anticipativ, în cazul unei lovituri mai puternice decât cele 200 de rachete lansate marți dinspre Iran către Israel. Cu toate acestea, tendința pe termen mediu ar putea fi, ulterior, reorientată favorabil.

Aurul pare a se departaja de alte instrumente, aflat într-o secvență de trend ascendent susținut atât de motorul de incertitudine geopolitică cât și de trendul de scădere a dobânzilor, cu noi maxime deloc imposibile anul acesta.

Petrolul este atât unul dintre cele mai sensibile barometre ale perioadei cât și variabila cheie pentru economia globală, tensionată de fragmentări multiple și cu presiuni în segmentul industrial.

O perioadă de fluctuații largi, peste medie, pare a fi scenariul principal pe orizontul apropiat, în timp ce o escaladare care să aibă efect asupra livrărilor de petrol ale Iranului ar putea împinge petrolul Brent la cotații de trei cifre. Ipoteza aceasta rămâne pentru moment, în estimarea noastră, a fi doar scenariul secundar, nu prima variantă ca probabilitate, dar peisajul geopolitic foarte dinamic poate aduce schimbări rapide.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Comerțului din China critică decizia UE de a impune tarife vamale suplimentare pentru importurile de mașini electrice, dar anunță că va continua negocierile cu Bruxelles-ul
Ministerul Comerțului din China critică decizia UE de a impune tarife vamale suplimentare pentru importurile de mașini ...
Ministerul Comerţului de la Beijing a criticat decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, numind-o "incorectă şi......
Transelectrica: Modernizarea stației Reșița se va finaliza în primăvara lui 2025, lucrările sunt avansate
Transelectrica: Modernizarea stației Reșița se va finaliza în primăvara lui 2025, lucrările sunt avansate
Lucrările de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare Reșița se află într-un stadiu avansat, termenul de ...
Răspunsul Guvernului la scrisoarea UE care ne acuză că nu permitem prețuri libere pe piața angro de energie: Schema de plafonare continuă “cel puțin” până la 1 aprilie 2025, apoi ne vom consulta cu Bruxelles-ul
Răspunsul Guvernului la scrisoarea UE care ne acuză că nu permitem prețuri libere pe piața angro de energie: Schema ...
România a primit de la Comisie Europeană o scrisoare de punere în întârziere, care nu reprezintă o condamnare sau sancţiune ...
MAE anunță că încă 74 de cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost repatriați astăzi din Liban
MAE anunță că încă 74 de cetățeni români și membri ai famililor acestora au fost repatriați astăzi din Liban
Un nou grup de 74 de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cetăţeni români şi membri de familie de gradul I, majoritatea ...