NASA, luată cu asalt de cereri din partea unui think tank conservator pentru a face public ce discută intern angajații săi despre Trump și Musk

Un influent think tank conservator din Statele unite a cerut Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale să dezvăluie ceea ce angajații discută intern despre miliardarul Elon Musk și fostul președinte Donald Trump, potrivit înregistrărilor federale analizate de Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 05 oct. 2024, 11:30
NASA, luată cu asalt de cereri din partea unui think tank conservator pentru a face public ce discută intern angajații săi despre Trump și Musk

Această acțiune, care implică zeci de solicitări în numele libertății de informare depuse de Fundația Heritage (Heritage Foundation), face parte din eforturile susținute ale organizației de a-l ajuta pe Trump să elimine funcționarii publici ostili dacă va fi reales la Casa Albă în noiembrie, a declarat pentru Reuters unul dintre directorii acestui grup.

Potrivit think tank-ului conservator, inițiativa mai este menită să determine dacă agenții precum NASA împiedică activitatea companiilor private de tipul lui SpaceX, grupul spațial pe care îl deține Musk. Într-un interviu, Mike Howell, directorul unității de investigație a Fundației Heritage, a susținut că NASA și alte autorități de reglementare împiedică inovarea, deoarece sunt distrași de politicile culturale și identitare, relatează Reuters în exclusivitate.

„În loc de lucruri cool în spațiu”, a spus Howell, NASA „face toate aceste politici woke pe pământ”.

Specialiștii din administrația guvernamentală au declarat că cererile sunt o încercare partizană de a identifica funcționarii publici care se opun planului asumat de Trump de a-l numi pe magnatul sud-african, un critic frecvent al birocrației și reglementărilor, ca șef al peste programul de eficiență guvernamentală. În această poziție, au adăugat ei, Musk l-ar putea ajuta pe fostul președinte să reintroducă un plan din primul său mandat de înlocuire a angajaților federali considerați ideologic ostili administrației sale.

„Acest lucru face în mod clar parte din efortul Fundației Heritage de a găsi oameni care-i critică Trump și Musk și de a-i pune pe o listă neagră”, a declarat Kel McClanahan, avocat din Washington și specialist în piața muncii din sectorul federal americna. „Pentru a instala loialiști, ei trebuie să-și dea seama de cine trebuie să scape”.

Nu există niciun indiciu că Musk sau Trump sunt implicați în căutarea de către Fundația Heritage a înregistrărilor angajaților NASA.

Cheryl Warner, un purtător de cuvânt al NASA, a confirmat într-un e-mail că agenția a primit o „cantitate fără precedent” de cereri de înregistrare deschise de la Heritage Foundation, inclusiv aproximativ 150 de cereri într-o perioadă de două zile.

Agenția, a spus ea, răspunde la toate aceste solicitări pe principiul „primul venit, primul servit”.

„Echipa noastră a muncit din greu pentru a răspunde cât mai repede posibil, așa cum este cerut de regulament”, a adăugat Warner.

Musk nu a răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii cu privire la acest subiect.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump nu a răspuns întrebărilor Reuters cu privire la întrebările formulate cu privire la acest subiect, în schimb a precizat că doar fostul președinte și consilierii săi reprezintă propunerile acestuia pentru un al doilea mandat, „NU orice altă organizație”.

 

Musk cel Nedreptățit

Începând din 3 septembrie, conform înregistrărilor analizate de Reuters, Heritage Foundation a depus cel puțin 192 de cereri către NASA privind înregistrările publice. Documentele includ solicitări de comunicări ale angajaților care fac referire la oricare dintre cei doi bărbați sau companiile Musk, inclusiv producătorul de mașini Tesla și SpaceX, o afacere care a câștigat peste 11,8 miliarde de dolari din contractele cu agenția spațială.

Howell a spus că nu este sigur câte răspunsuri a oferit NASA ca răspuns la dosare. Solicitările, a adăugat el, fac parte dintr-o campanie mai amplă de peste 65.000 de cereri din partea Fundației Heritage în ultimii ani, care caută discuții interne despre Trump și probleme de importanță pentru grup. Miercuri, publicația ProPublica a relatat despre acel efort.

Fundația Heritage, care are sediul la Washington, a susținut public afacerile lui Musk, inclusiv achiziția lui în 2022 a X, site-ul de socializare cunoscut atunci sub numele de Twitter. Howell a spus că fundația a depus, de asemenea, cereri de informații la agențiile federale de aplicare a legii pentru a stabili dacă îl „maltratează” pe Musk. „Vrem să ne asigurăm armele guvernului nu sunt îndreptate spre el”, a declarat Howell.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe nu a răspuns solicitărilor transmise de Reuters de a face comentarii.
Fundația Heritage are legături strânse cu fostul președinte cel puțin începând din 2016, când a sfătuit echipa de tranziție a lui Trump înainte de mutarea sa la Casa Albă.

Mai recent, a atras atenția publică în calitate de sursă a „Proiectului 2025”, o inițiativă văzută de specialiștii politici ca un manual pentru o schimbare conservatoare a Guvernului federal în timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump. Trump a încercat să-și distanțeze campania de acest proiect, deși încă mai promovează unele dintre propunerile acestuia.

Ca parte a Proiectului 2025, fundația a întocmit o listă de mii de conservatori pe care Trump i-ar putea pune în poziții federale prin reintroducerea unui ordin executiv, cunoscut sub numele de „Schedule F”, pe care l-a introdus aproape de sfârșitul primului său mandat. Ordinul, anulat ulterior de președintele Joe Biden, i-ar fi lipsit pe mulți funcționari publici de protecția muncii de lungă durată.

Înregistrările analizate de Reuters arată că „Heritage Foundation”, „Schedule F” și „Project 2025” se numără, de asemenea, printre termenii incluși în cererile de comunicații NASA.

Musk l-a susținut pe Trump și finanțează un comitet de acțiune politică care sprijină cauzele republicane. Magnatul a devenit din ce în ce mai critic cu birocrația federală, în special cu agențiile care reglementează SpaceX și celelalte afaceri ale sale. Miercuri, Reuters a raportat că Musk a finanțat un alt grup politic conservator cel puțin din 2022.

În ultimele luni, Trump a spus în repetate rânduri că îl va numi pe Musk la conducerea unei comisii guvernamentale pentru eficiență. Luna trecută pe X, Musk a scris: „Aștept cu nerăbdare să servesc America dacă se va ivi ocazia”.

Guvernul federal este cel mai mare angajator al țării, cu peste 2 milioane de angajați civili.

Te-ar mai putea interesa și
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități astronomice de resurse
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități ...
Secretarul general al organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie Interpol, Jurgen Stock, a tras un semnal de alarmă cu privire la operaţiunile bandelor internaţionale....
Ciolacu: Domnul preşedinte Iohannis ar trebui să desecretizeze toate cheltuielile pe care le-a avut în ultimii zece ani, oricum se vor afla
Ciolacu: Domnul preşedinte Iohannis ar trebui să desecretizeze toate cheltuielile pe care le-a avut în ultimii zece ani, ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, că şeful statului Klaus Iohannis ar trebui să desecretizeze ...
Un cataraman de mare viteză va face curse regulate între Istanbul și Burgas începând din 11 octombrie
Un cataraman de mare viteză va face curse regulate între Istanbul și Burgas începând din 11 octombrie
Operatorul turc de transport IDO va organiza călătorii regulate cu un catamaran de mare viteză între Burgas şi Istanbul, ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile carburanților auto au crescut din nou sămbătă dimineață, la doar două zile de la precedenta creștere de preț.