Test Leapmotor T03 – Tehnologie chinezească rafinată în Europa. Cât de bun este principalul rival al Daciei Spring

La finalul lunii septembrie, Leapmotor International, companie deținută în proporție de 51% de grupul Stellantis și 49% de chinezii de la Leapmotor, a prezentat primele sale două produse destinate pieței europene. În timpul testului internațional desfășurat la Milano modelele T03 și C10 și-au dovedit în fața presei atât atuurile cât și deficiențele.
Robert Stan - lun, 07 oct. 2024, 09:03
Test Leapmotor T03 - Tehnologie chinezească rafinată în Europa. Cât de bun este principalul rival al Daciei Spring

Economica.net a luat parte la primul test internațional al mărcii Leapmotor în Europa. Cu scopul de a își prezenta cât mai bine cele două modele cu care debutează pe piața de pe Bătrânul Continent, oficialii companiei Leapmotor International le-au pus la dispoziția presei arătând o impresionantă încredere în forțele proprii.

Cu siguranță ați aflat deja despre intrarea Leapmotor pe piața din România, aceasta fiind una dintre cele nouă piețe europene aflate în primul val de extindere internațională a mărcii care, până în această toamnă, și-a făcut simțită prezența doar în China. Pentru cei mai puțin curioși sau familiarizați cu acest nou actor al pieței auto trebuie menționat că Leapmotor a luat naștere nu mai departe de anul 2015. Doi ani mai târziu era inaugurată prima uzină a companiei de pe linia de asamblare a căreia, în 2019, a ieșit primul vehicul – S01.

Companie extrem de tânără și, aparent, „necoaptă” prin comparație cu atât de cunoscutele mărci europene, Leapmotor a reușit în mai puțin de zece ani să evolueze impresionant. Dacă cele 400.000 de mașini deja vândute în China nu arată pe deplin cât de departe a ajuns această „aventură” a fondatorului Zhu Jiangming, faptul că are în portofoliu deja cinci modele (doar două, deocamdată, pe piața din Europa) 60% din valoarea fiecăruia dintre acestea fiind rezultată din componente dezvoltate intern ar trebui să o facă. Și, dacă nici asta nu e suficient pentru a înțelege viteza cu care se dezvoltă compania, faptul că Leapmotor este primul producător auto din lume care a aplicat în masă tehnologia „cell-to-chassis” este o dovadă în plus.

Blocată însă în China – o piață enormă dar dominată de mărci deja consacrate acolo -, Leapmotor a devenit, în 2023, partener al marelui grup Stellantis, cel care are în portofoliu mărci precum Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Opel, Peugeot, Jeep sau Maserati. Această alianță a fost parafată printr-un contract care a dus la crearea Leapmotor International, companie care poate produce și comercializa în afara Chinei toate modelele mărcii chineze. Deși poate părea o afacere avantajoasă doar pentru Leapmotor – care astfel câștigă o rețea de vânzare enormă, bine distribuită la nivel mondial, un marketing performant și uzine în care să își asambleze produsele destinate piețelor din afara Chinei, beneficiile se revarsă și asupra grupului Stellantis condus de Carlos Tavares. Acesta nu doar că își adaugă în portofoliu o nouă marcă ale cărei produse pot fi comercializate la prețuri extrem de competitive pe toate piețele lumii, dar primește și o infuzie de tehnologie de top și își asigură produse noi în uzinele care activau sub capacitatea instalată.

Dincolo de date și cifre, prezentarea făcută de Tianshu Xin, directorul executiv al Leapmotor International, la testul modelelor T03 și C10 a fost una plină de încredere și, văzută prin ochii unui jurnalist european, chiar ușor arogantă. Conform oficialului, viitorul mărcii pe care o conduce pe piața din Europa este unul garantat, produsele sale sunt mai mult decât competitive, tehnologia – una de top, iar vânzările vor crește accelerat.

La nivel mondial, șeful Leapmotor International se așteaptă ca vânzările anuale să urce de la 350.000 în 2024 la nu mai puțin de 500.000 în 2030, iar piețele să cuprindă zone din Asia, Europa, Orientul Mijlociu, Australia și America de Sud. Această expansiune rapidă, susținută, desigur, de Stellantis, va fi facilitată de apariția a nu mai puțin de șapte modele în următorii șase ani. Astfel, în viitorul apropiat sunt așteptate pe piață varianta cu Range Extender a SUV-ului C10, un SUV electric de clasă B urmat de varianta REEV a acestuia, un SUV de clasă E, și, după 2027, un hatchback electric de clasă C, un hatchback tot electric de clasă B și un SUV din același segment.

În Europa, pe lângă toate aceste modele, extinderea și viitorul mărcii sunt garantate, conform lui Francesco Giacalone, directorul de marketing al mărcii, de trei piloni – Accesibilitate la nivel de prețuri, Tehnologie ușor de utilizat și Liniștea sufletească asigurată clienților prin servicii post-vânzare de calitate. De altfel, la solicitarea Economica.net de a detalia modul în care vor fi asigurate serviciile de întreținere, eventuale reparații și piese de schimb, temă extrem de sensibilă pentru potențialii clienți de vehicule „made in China”, CEO-ul Tianshu Xin a explicat că abordarea „Peace-of-mind” a companiei sale în relația cu clienții exact la asta se referă – asigurarea unor servicii de top grație infrastructurii de depozite, logistică și unități service a Stellantis. Directorul de marketing Francesco Giacalone a adăugat și el că aceeași abordare a fost deja dovedită prin realizarea a trei update-uri de soft over-the-air în doar trei luni pentru a îndeplini dorințele potențialilor clienți din Europa. În opinia sa va urma un al patrulea astfel de update foarte curând, atât pentru T03 cât și pentru C10, ca urmare a opiniilor culese de la jurnaliștii prezenți la testul internațional de la Milano. Această rapiditate în dezvoltarea de software și modificări de setare este unul dintre avantajele realizării „in-house” a multor componente ale vehiculelor.

Leapmotor T03, gata să cucerească aglomerările urbane din Europa

Testat de-a lungul unui traseu care s-a întins prin suburbiile orașului Milano și pe pitorescul mal al Lago Maggiore, micul Leapmotor T03 a impresionat prin spațiul interior, confortul și rafinamentul pus la dispoziția șoferului și pasagerilor. Gândit ca vehicul de oraș cu patru locuri, modelul asigură un spațiu interior mai mare decât al concurenților direcți, majorând astfel și nivelul de confort. Având în vedere că lungimea mașinii este de doar 3.620 mm devine limpede că, în această zonă, a fost necesar un compromis: prin împingerea banchetei cât mai în spate a fost asigurat un spațiu mai mare în habitaclu, însă în portbagaj mai pot fi transportate doar obiecte care totalizează 210 litri. Pentru comparație, principalului concurent, Dacia Spring, pune la dispoziția utilizatorilor 288 litri.

Scaunele din față, care asigură un confort mai mult decât decent, sunt completate de o banchetă-spate cu un spătar amplasat cam vertical. Totuși, spațiul pentru picioarele pasagerilor așezați pe aceasta este mai mare decât te-ai putea aștepta de la o mașină de segment A (mini). Și, în plus, înălțimea între șezut și plafon este de 960 mm în față și 950 mm în spate.

Grație unui plafon care include o zonă vitrată de 42 inchi cu parasolar acționat electric atât pasagerul din față cât și cei din spate au o vizibilitate bună către exterior, iar în habitaclu pătrunde suficientă lumină.

Șoferul se bucură nu doar de un confort demn de laudă grație reglajelor multiple pe care le poate face scaunului, dar și de o întreagă pleiadă echipamente de comandă și control, unele la care mulți dintre rivali pot doar să viseze. Astfel, bordul este dominat de un ecran tactil de 10 inchi, iar în spatele volanului se află un al doilea ecran de 8 inchi. Sistemul de infotainment este performant, dar ar fi putut fi ceva mai intuitiv, iar harta navigației merită o versiune mai modernă care să nu te inducă în eroare atunci când, aflat la volan, în trafic, nu ai mult timp să descoperi punctul exact în care trebuie să ieși din giratoriu sau pe care bretea a autostrăzii trebuie să te încadrezi. Grație tehnologiei OTA (Over-the-Air), acest actual neajuns poate fi corectat rapid, de la distanță, de producător, fără a fi necesară o prezentare la service.

Leapmotor T03 dispune și de un Sistem de Interacțiune Vocală Inteligentă care recunoaște cu acuratețe comenzile și permite gestionarea funcțiilor precum navigația, comunicarea și controlul sistemelor multimedia. Apoi, dincolo de funcțiile ADAS obligatorii, mașina dispune și de Cruise Control Adaptiv (ACC) care ajustează automat viteza în funcție de cea a vehiculului din față, asistență inteligentă care recunoaște semnele de limitare a vitezei și le afișează pe panoul de bord și avertizare la deschiderea ușilor (anunță șoferul și pasagerii despre traficul apropiat când o ușă urmează să fie deschisă).

Grație unei aplicații dezvoltată chiar de firma chineză proprietarii modelului T03 pot controla de la distanță unele funcții ale vehiculului precum blocarea/deblocarea ușilor, controlul aerului condiționat sau preîncălzirea bateriei.

În trafic, Leapmotor T03 este neașteptat de docil și prietenos cu șoferul și pasagerii. Sistemul de suspensie – MacPherson în față și bară de torsiune în spate, amortizează bine denivelările fără a transmite șocuri majore în habitaclu. Iar liniștea în care se deplasează grație propulsiei electrice este întreruptă doar atunci când viteza scade sub 30 km/h și intră în funcțiune sistemul acustic obligatoriu pentru avertizarea persoanelor din jur. Destinat zonelor aglomerate, acest sunet pătrunde însă în interiorul mașinii mai pregnant decât ar fi de dorit și, în timp, devine deranjant.

În timpul testului, deplasarea pe șosele și autostrăzi a dezvăluit un alt atu al mașinii: sistemul de direcție răspunde foarte bine la comenzi și, în plus, poate fi modificat în funcție de dorință printr-un selector care permite comutarea între modurile Comfort, Sport și Standard. E drept că diferențele între aceste moduri sunt minore, însă un șofer experimentat va sesiza schimbarea comportamentului. Este important de notat că varianta T03 ajunsă în Europa este diferită de cea din China la nivelul configurării sistemelor de direcție și suspensie. Pentru a îi mulțumi pe europeni acestea au setări realizate împreună cu specialiști ai grupului Stellantis.

Și, dacă tot vorbim despre moduri de condus, trebuie menționat faptul că, odată comutat între Comfort, Sport sau Eco, se va modifica inclusiv reacția pedalei de accelerație la impulsurile date de șofer și chiar puterea de regenerare a energiei din baterii. Dacă în modul Eco mașina se comportă aproape ca una alimentată cu benzină, fără șocuri în timpul accelerării bruște, iar ridicarea piciorului de pe pedală corespunde unui „coasting” prelungit, în modul Sport accelerația este mai puternică și recuperarea aproape inexistentă. Alegerea configurației Comfort este un compromis între cele două.

Dotat cu o baterie de 37,3 kwh și cu un motor electric care dezvoltă 95 CP Leapmotor T03 se poate deplasa cu o singură încărcare completă, conform producătorului, circa 265 km (WLTP). Dacă este folosit în regim strict urban, fără accelerări și frânări bruște, modelul poate parcurge chiar și 395 km. Fără a putea verifica aceste valori, din cauza traseului relativ scurt (ceva mai mult de 80 km) și vremii nefavorabile (ploaie intensă), până la un test mai amplu desfășurat în România nu putem decât să menționăm datele oferite de producător. Cert este însă că, spre deosebire de rivalul deja menționat și foarte cunoscut în România, Dacia Spring, modelul Leapmotor T03 oferă un plus de putere binevenit. Deși nu își face simțită prezența în timpul accelerării de pe loc, puterea suplimentară este extrem de utilă atunci când mașina urcă o rampă sau șoferul inițiază o depășire la viteze superioare.

Așa cum este deja evident, Leapmotor T03 – care, în curând, va fi asamblat și în Europa – depășește la nivel de dotări majoritatea competitorilor direcți, mașini complet electrice de segment A. Și face asta având un preț foarte competitiv. Conform importatorului AutoGreen Motor, parte a AutoItalia, prețul cu TVA al singurei variante comercializate (cu toate dotările menționate) este de 19.990 de euro. Valoarea este peste cea afișată pentru Dacia Spring, dar sub cea a altor modele simplare cu motor electric. Nu în ultimul rând, micul model asiatic transmite un mesaj demn de luat în seamă: mașinile „made in China” pot fi extrem de competitive mai ales dacă sosirea lor în Europa este susținută de parteneri locali puternici.

Detalii despre dotările și comportamentul rutier al SUV-ului electric Leapmotor C10 veți afla în curând de pe Economica.net

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Romgaz a luat jumătate de miliard de euro din emisiunea de obligaţiuni prin Programul Euro Medium Term Notes
Burduja: Romgaz a luat jumătate de miliard de euro din emisiunea de obligaţiuni prin Programul Euro Medium Term Notes
Romgaz a înregistrat un succes istoric în cadrul emisiunii inaugurale de obligaţiuni, în valoare de 500 milioane de euro, realizată prin Programul Euro Medium Term Notes, informează Ministerul......
Criză Orientul Mijlociu – Hezbollahul libanez afirmă că va continua să combată „agresiunea” Israelului
Criză Orientul Mijlociu – Hezbollahul libanez afirmă că va continua să combată „agresiunea” Israelului
Hezbollahul libanez a afirmat luni, într-un comunicat emis la un an după atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie ...
Noua eră a gazelor lichefiate – GNL vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu energie, spun importatorii
Noua eră a gazelor lichefiate – GNL vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu ...
Gazele naturale lichefiate (GNL) vor fi necesare timp de decenii pentru a asigura o aprovizionare adecvată cu energie, chiar ...
Chisăliţă (AEI): Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată a energiei să se transforme într-o piaţă a furnizorilor deştepţi
Chisăliţă (AEI): Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată a energiei să se transforme într-o piaţă a furnizorilor ...
Există riscul foarte mare ca piaţa liberalizată să se transforme într-o piaţă a furnizorilor deştepţi, care să ...