Decizia Uniunii Europene de a merge înainte cu taxele suplimentare pentru vehiculele electrice fabricate în China nu va duce, pentru moment, la o majorare a prețurilor finale. Unii dintre producătorii cu astfel de modele în portofoliu susțin că încearcă să țină prețurile sub control asumându-și, măcar parțial, plata taxelor.
Conform AutomotiveNews Europe, divizia franceză a MG Motor a anunțat că noile taxe, mai mari, nu vor afecta prețurile mașinilor sale electrice comercializate în Franța. În acest an! Oficialii MG Motor France consideră că noile taxe sunt „excesive” și vor împiedica tranziția Europei către un parc auto fără emisii poluante. „Confruntată cu această situație, MG Motor France a decis să nu își penalizeze clienții în 2024 și să mențină prețurile de listă ale modelelor sale 100% electrice”, menționează MG Motor France. O decizie similară a fost luată de MG Motor și pentru Italia, acolo unde prețurile nu vor fi majorate „deocamdată”.
MG, marcă deținută de grupul chinez SAIC, are de înfruntat cea mai mare taxă suplimentară dintre toți producătorii auto care importă mașini complet electrice din China după ce Comisia Europeană a decis că nu a cooperat la ancheta sa privind presupuse subvenții de stat neloiale.
În acest context, mașinile electrice MG vor fi supuse pe toate piețele din Europa unei noi taxe de 35,3% care se adaugă la taxa de import de 10% deja existentă. Cu 159.387 de vehicule înmatriculate în primele opt luni din 2024, MG este cea mai bine vândută marcă chineză în Europa. Totuși este important de menționat că majoritatea mașinilor comercializate de marcă pe Bătrânul Continent au sisteme de propulsie hibride sau strict motoare termice, iar acestea nu sunt afectate de majorarea taxelor.
Ca și MG, chinezii de la BYD au menționat pentru Reuters că au în plan să mențină prețurile modelelor electrice aduse din China neschimbate până la finalul anului.
Divizia SEAT a grupului Volkswagen, care importă din China în Europa modelul electric Tavascan, a descris tarifele ca fiind „punitive” și a reiterat că viitorul acestui model este pus „în pericol”.
Seat a menționat că va face eforturi pentru a preveni ca taxele UE suplimentare să afecteze prețurile Tavascan, care vor rămâne neschimbate pentru toate livrările din 2024.
„Compania va face tot posibilul pentru a preveni ca aceste taxe suplimentare să afecteze prețul Tavascan, ca parte a angajamentului său față de clienți și parteneri. Ca primă dovadă a acestui angajament, prețul mașinii va rămâne neschimbat pentru toate livrările din 2024”, a specificat SEAT într-un comunicat.
Anterior, înaintea deciziei finale privind taxele majorate, și oficialii Dacia au menționat că încearcă evite eventualele influențe ale creșterii taxelor asupra prețului pentru modelul electric Spring, cel mai accesibil EV din Europa.
Alte modele complet electrice precum Tesla Model 3, BMW iX3, Mini, Volvo EX30, împreună cu toate vehiculele Polestar și Smart sunt și ele afectate de taxe și nu este încă limpede dacă vor avea aceleași prețuri ca și până acum. Unii, precum Volvo, BYD sau nou-veniții de la Leapmotor au deja planuri de a își asambla modelele în uzine din Europa evitând astfel taxele, inclusiv pe cele vamale.