Israel extinde ofensiva terestră împotriva Hezbollah în Liban

Israel a anunţat marţi extinderea ofensivei sale terestre împotriva grupării Hezbollah în sudul Libanului, după ce a desfăşurat acolo trupe suplimentare şi a îndemnat localnicii să evite zona de coastă, relatează AFP.
AGERPRES - mar, 08 oct. 2024, 16:08
Israel extinde ofensiva terestră împotriva Hezbollah în Liban

La împlinirea unui an de la incursiunea grupării Hamas în sudul Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a jurat să continue luptele până la victoria împotriva acestei grupări şi a mişcării libaneze Hezbollah, aliate ale Iranului, scrie Agerpres.

Totuşi, în pofida loviturilor grele aplicate acestor grupări, cărora Israelul le-a redus potenţialul militar şi le-a ucis liderii, ele continuă să lanseze rachete asupra Israelului.

Armata israeliană a anunţat că una dintre diviziile sale, divizia 146, a început luni „operaţiuni limitate şi localizate împotriva ţintelor şi infrastructurilor teroriste ale Hezbollah în sud-vestul Libanului”, pe ţărmul Mediteranei. Aceasta este a patra divizie israeliană desfăşurată în Liban după lansarea operaţiunilor terestre pe 30 septembrie.

În acelaşi timp, Israelul a continuat loviturile aeriene în sudul şi estul Libanului, precum şi la periferia sudică a capitalei Beirut.

De partea sa, Hezbollahul a anunţat tiruri cu rachete asupra unor infrastructuri militare israeliene, conform armatei israeliene fiind lansate circa 85 de rachete. Majoritatea rachetelor trase asupra Israelului sunt interceptate cu regularitate de sistemele antiaeriene.

„Capacităţile noastre sunt bune, contrar faptului că inamicul pretinde că ne-a slăbit”, a susţinut într-un mesaj televizat un lider al Hezbollah, Naim Qassem. Conform acestuia, conducerea grupării este „organizată perfect”, în pofida loviturilor israeliene „dureroase”, referire la uciderea mai multor şefi ai Hezbollah, printre care şi liderul Hassan Nasrallah.

După ce a slăbit mişcarea islamistă palestiniană Hamas în ofensiva devastatoare lansată în Fâşia Gaza ca represalii după atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023, armata israeliană îşi concentrează acum operaţiunile asupra Hezbollahului.

Israelul încearcă să îndepărteze Hezbollah de zonele de graniţă din sudul Libanului şi să oprească astfel tirurile cu rachete ale acesteia asupra nordului Israelului, zonă de unde circa 60.000 de persoane au fost strămutate după ce în urmă cu un an Hezbollah a început să lanseze acolo rachete ca acţiune de solidaritate cu mişcarea Hamas.

Din octombrie 2023, peste 2.000 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene în Liban, dintre care peste 1.100 după data de 23 septembrie, iar peste un milion sunt strămutate.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a respins propunerea Beijingului pentru ca automobilele fabricate în China să aibă un preț de vânzare de minimum 30.000 de euro – surse Reuters
Comisia Europeană a respins propunerea Beijingului pentru ca automobilele fabricate în China să aibă un preț de vânzare ...
Bruxelles-ul a respins o propunere făcută de Guvernul chinez, conform căreia automobilele electrice "Made in China" să fie vândute la un preţ minim de 30.000 de euro, o ofertă prin care......
Norofert lansează o emisiune nouă de obligațiuni corporative de până la 15 milioane de lei
Norofert lansează o emisiune nouă de obligațiuni corporative de până la 15 milioane de lei
Producătorul de inputuri organice pentru Agricultură Norofert anunță aprobarea în Consiliul de Administrație pentru ...
Chimcomplex confirmă că este interesat de cumpărarea Azomureș
Chimcomplex confirmă că este interesat de cumpărarea Azomureș
Compania Chimcomplex a publicat astăzi un anunț pe site-ul Bursei de Valori București în care recunoaște că există ...
Ungaria acordă un împrumut de 500 de milioane de euro Macedoniei de Nord
Ungaria acordă un împrumut de 500 de milioane de euro Macedoniei de Nord
Macedonia de Nord a obţinut un împrumut în valoare de 500 de milioane de euro de la Ungaria, cea mai nouă dovadă a influenţei ...