Unde se află universitățile din România în clasamentul global pentru 2025 realizat de Times Higher Education (THE)

Universităţile europene au coborât în clasamentul universităţilor din lume publicat miercuri de Times Higher Education (THE), fiind depăşite de cele din Asia.
AGERPRES - mie, 09 oct. 2024, 12:39
Unde se află universitățile din România în clasamentul global pentru 2025 realizat de Times Higher Education (THE)

Europa are în prezent 91 dintre cele mai bune 200 de universităţi din lume, în scădere de la 99 în 2019, iar multe dintre cele care rămân în top 200 sunt în declin. Tendinţa este vizibilă în special în Europa de Vest, scrie Agerpres.

În World University Rankings 2025 realizat de Times Higher Education sunt incluse şi 22 de universităţi din România, cel mai bine plasate fiind Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, care se clasează în primele 1000 de instituţii de învăţământ superior din lume (801-1000). Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca (1001 – 1200) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (1501+) se evidenţiază cu cel mai mare procent de studenţi străini (36%, respectiv 26%) dintre universităţile româneşti incluse în clasament.

Europa obişnuia să fie continentul cel mai reprezentat în THE World University Rankings. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, Asia este cel mai reprezentat continent. În ultimii cinci ani, Asia a contribuit cu cele mai multe universităţi nou intrate în clasament. Dintre cele 211 universităţi incluse în clasament pentru prima dată de la ediţia din 2021, 60 % provin din Asia şi 17 % din Europa.

Cea mai bună instituţie de învăţământ superior din lume este Universitatea Oxford (Anglia, Marea Britanie), care s-a menţinut pe primul loc pentru o perioadă record de nouă ani la rând. Massachusetts Institute of Technology (SUA) este a doua universitate din lume cel mai bine clasată, iar pe locul al treilea se află Universitatea Harvard (SUA).

În Europa, Suedia prezintă cea mai mare rată de îmbunătăţire dintre toate naţiunile din clasament (31%), cu cel puţin 10 universităţi clasate, în timp ce Danemarca are o universitate în top 100, Universitatea din Copenhaga (locul 97, în creştere cu şase locuri faţă de anul trecut). În Europa, ţările cel mai bine reprezentate sunt aproape toate din Europa de Vest. Regatul Unit are 107 universităţi clasificate, Italia şi Spania câte 55, iar Franţa şi Germania câte 50.

În acest al 21-lea an al clasamentului au fost clasate 2 092 de universităţi – faţă de 1 907 anul trecut – din 115 ţări şi regiuni, ceea ce îl face cel mai global şi cuprinzător clasament universitar din lume. THE World University Rankings 2025 evaluează universităţi cu activitate intensivă de cercetare pe baza a 18 indicatori de performanţă, care sunt împărţiţi în cinci piloni, acoperind misiunile lor principale de predare, cercetare, transfer de cunoştinţe şi internaţionalizare.

Germania, Regatul Unit şi Italia au cele mai bune scoruri privind calitatea cercetării de pe continent. Regatul Unit este lider pe continent în ceea ce priveşte perspectivele internaţionale, urmat de Franţa şi Germania. Franţa, Germania şi Italia devansează Marea Britanie în ceea ce priveşte scorul industriei, reflectând o colaborare mai strânsă între sectoarele lor de învăţământ superior şi industrie.

Te-ar mai putea interesa și
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Comisia Europeană a adoptat miercuri cel de-al doilea program de lucru pentru partea digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) - Sectorul digital, care defineşte domeniul de......
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Guvernul a aprobat acordarea unei cantităţi totale de 40.000 metri cubi de lemn de foc, la un preţ agreat cu Regia Naţională ...
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca. ...
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Cel mai mare producător de arme din Rusia, consorţiul Kalaşnikov, a anunţat miercuri, într-un comunicat, începerea ...