Măslinii din Spania şi-au găsit o nouă casă în Ungaria – reportaj Reuters

Viticultorul Csaba Torok, care creşte măslini pe pantele cu temperaturi blânde din sudul Ungariei, lângă lacul Balaton, crede că aceşti copaci din Europa de Sud şi-au găsit o nouă casă, pe fondul temperaturilor mai ridicate de pe continent, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 09 oct. 2024, 13:01
Măslinii din Spania şi-au găsit o nouă casă în Ungaria - reportaj Reuters

Torok, în vârstă de 55 de ani, a adus primii trei măslini tineri din Spania în jurul anului 2008. În prima iarnă doi au îngheţat, dar unul a supravieţuit, ceea ce l-a determinat pe Torok să cumpere încă aproximativ 200 de măslini de-a lungul timpului, pentru a-i planta în via sa din Hegymagas, unde solul este bogat, plouă din belşug şi vremea este însorită.

„Văd aceşti copaci ca o parte integrantă a viitorului peisaj in zonă”, microclimatul local devenind din ce în ce mai adecvat pentru măslini, a explicat Torok, care culege măslinele cu prietenii.

El a dus recolta de măsline în ţara vecină, Slovenia, unde a fost fabricat uleiul său de măsline virgin, pe care îl vinde cu 4.500 forinţi (12,35 dolari) pe 0,1 litri, .

În condiţiile în care Europa de Sud este din ce în ce mai afectată de secetă şi de valuri de căldură, zonele unde pot fi cultivaţi măslinii se extind, în special spre nord, susţine Torok.

În Ungaria, iernile au devenit mai blânde în ultimii ani. Europa este continentul care se încălzeşte cel mai rapid, avertiza luna trecută Agenţia Europeană de Mediu, şi se confruntă cu risc ridicat de secetă în Europa de Sud.

În mod normal, Spania furnizează aproximativ 40% din uleiul de măsline din întreaga lume, însă valurile de secetă din timpul primăverii şi seceta prelungită au redus recolta de măsline din ultimii doi ani, dublând preţurile la uleiul de măsline. Anul trecut litrul de ulei de măsline extra-virgin se vindea chiar şi cu 14,5 euro în supermarketurile din Spania, unde comercianţii au ajuns să monteze sisteme antifurt pe sticlele cu ulei de măsline.

Ministerul spaniol al Agriculturii anunţa săptămâna trecută că recolta din acest an se redresează, producţia de măsline în sezonul 2024-2025 fiind estimată la 1.262.300 tone, un avans de 48% faţă de recolta precedentă.

În sudul Ungariei, lângă oraşul Pecs, Gabor Stix experimentează de ani de zile creşterea măslinilor, el cultivă copacii pentru a-i vinde. Stix se aşteaptă să vândă până în martie toţi copacii crescuţi în acest an. „Măslinii iubesc clima aceasta … Oamenii cred că Ungaria nu este potrivită pentru creşterea măslinilor, dar este”, susţine Stix.

În Slovacia, oamenii cumpără măslini pentru grădinile lor, pentru a simţi „aerul mediteranean”. În satul Iza, Istvan Vass, proprietarul unei grădini, a importat anul trecut 25 de camioane cu măslini din Spania, pe care-i vinde cu 300-500 euro fiecare. Cumpărătorilor le atrage atenţia să-i acopere când temperaturile scad sub zero grade.

„Există o mulţime de măslini plantaţi în afara grădinilor şi au o evoluţie foarte bună”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Comisia Europeană a adoptat miercuri cel de-al doilea program de lucru pentru partea digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) - Sectorul digital, care defineşte domeniul de......
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Guvernul a aprobat acordarea unei cantităţi totale de 40.000 metri cubi de lemn de foc, la un preţ agreat cu Regia Naţională ...
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca. ...
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Cel mai mare producător de arme din Rusia, consorţiul Kalaşnikov, a anunţat miercuri, într-un comunicat, începerea ...