România a împrumutat 1,25 miliarde euro de pe pieţele externe. Cererea a fost de 5 miliarde de euro

România a atras marţi 1,25 miliarde euro de pe pieţele externe, printr-o emisiune de eurobonduri pe zece ani, la o dobândă de circa 3,75% pe an, au declarat pentru Agerpres surse din domeniul financiar.
Economica.net - mar, 15 apr. 2014, 16:27
România a împrumutat 1,25 miliarde euro de pe pieţele externe. Cererea a fost de 5 miliarde de euro

Potrivit sursei citate, cererea a fost foarte mare, de circa 5 miliarde euro.

La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani.

Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)’, preciza atunci MFP.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara în ianuarie că România intenţionează să revină pe pieţele internaţionale de capital în prima jumătate a acestui an şi să vândă eurobonduri pe zece ani, ‘îndată ce va apărea o fereastră de oportunitate’ în cadrul strategiei sale de a extinde maturitatea datoriei.

Citeste si: Romania a angajat patru mari bănci străine să-i vândă eurobondurile pe marile pieţe

‘Am terminat cu emisiunile de obligaţiuni în dolari pentru acest an însă vom reveni pe piaţă în prima jumătate a acestui an cu o emisiune de eurobonduri pe 10 ani’, declara Voinea la conferinţa Euromoney de la Viena. ‘În prezent, condiţiile de pe piaţă nu sunt la fel de favorabile cum erau anul trecut din punct de vedere al contextului internaţional, însă sarcina noastră este să reducem marja’, a adăugat Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că banii strânşi în ianuarie permit României să-şi finanţeze deficitul bugetar timp de şase luni, mai mult decât perioada de patru luni prevăzută în acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit unui document publicat atunci pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe, în 2014 planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro. ‘Este posibil să depăşim acest plan pe baza condiţiilor de pe piaţă’, a spus Liviu Voinea.

Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului ‘Medium Term Notes’, de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.

Citeste si: România se împrumută în dolari pe pieţele externe, prin obligaţiuni la 10 şi 30 de ani

Te-ar mai putea interesa și
Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România
Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România
Companiile de distribuție a energiei electrice Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC în România, fuzionează sub numele Rețele......
Ghețarii norvegieni se retrag alarmant de repede
Ghețarii norvegieni se retrag alarmant de repede
Gheţarii din nordul Norvegiei se retrag într-un ritm alarmant din cauza intensificării schimbărilor climatice, informează ...
Ungaria – Un aliat al lui Viktor Orban a fost numit guvernator al Băncii Naţionale
Ungaria – Un aliat al lui Viktor Orban a fost numit guvernator al Băncii Naţionale
Premierul ungar, Viktor Orban, l-a numit vineri pe ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, în postul de guvernator al Băncii ...
Carburanții s-au ieftinit azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au ieftinit azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au scăzut ușor în benzinării azi, după ce crescuseră cu trei zile în urmă.