Institutul de Studii Financiare (ISF) se extinde în Republica Moldova

Institutul de Studii Financiare (ISF) anunță că se alătură acțiunilor autorităților din România pentru sprijinirea eforturilor Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Reprezentanți ai ISF, alături de o parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au mers la Chișinău pentru discuții cu oficiali ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).
Economica.net - mie, 09 oct. 2024, 17:42
Institutul de Studii Financiare (ISF) se extinde în Republica Moldova

Scopul întâlnirii a fost extinderea activității ISF în Republica Moldova, demers prin care s-ar consolida cadrul de evaluare și formare profesională a specialiștilor din piața financiară. În egală măsură, prezența ISF poate conduce la încheierea unor parteneriate academice și de cercetare, precum și la creșterea gradului de educație financiară, în general.

Din partea română, la eveniment au participat Cătălin Câmpeanu, secretar general al ISF, Adrian Micu, director științific al Institutului, alături de Alexandru Petrescu, președinte ASF, Gabrile Avrămescu, primi-vicepreeșdinte și domnul Sorin Mititelu, vicepreședinte pentru Sectorul Asigurări din Autoritate.

Gazde au fost mai mulți reprezentanți ai conducerii Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Națșionale a Pieței Financiare.

Pe fondul preocupărilor Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile de supraveghere financiară din România au colaborat cu autoritățile din țara vecină în demersurile de aliniere la acquis-ul comunitar și de consolidare a stabilității sectorului financiar și a politicilor macroeconomice.

„Consider că extinderea activității ISF, prin înființarea unei sucursale peste Prut, constituie o etapă firească în continuarea excelentei noastre colaborări. Am convenit, de aceea, crearea unui grup de lucru care să schițeze strategia de implementare a acestei inițiative”, a declarat Alexandru Petrescu.

În cadrul întâlnirii cu Președintele CNPF, Dumitru Budianschi, s-a discutat despre contribuția pe care o poate avea atât ASF, cât și ISF în domeniul instruirii profesioniștilor din sectoarele non-bancare, cu privire la certificarea participanților la piața de capital, dar și pentru formarea profesională a personalului CNPF și în domeniul de cercetare.

Un alt subiect de discuție a vizat o mai bună protejare a consumatorilor de servicii și produse financiare prin înființarea unei instituții de soluționare alternative a litigiilor pentru piața financiară. De asemenea, au fost abordate și aspecte ce țin de armonizarea legislației locale cu acquis-ul comunitar pe domeniile de responsabilitate ale CNPF, precum și chestiuni concrete privind proiecte de educație financiară destinate publicului larg.

De asemenea, delegația ISF a avut o întâlnire cu rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), prof.univ.dr. Alexandru Stratan. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre cele patru direcții vizate de ISF, respectiv: Cercetare științifică, Formare profesională, Educație Financiară și Certificare profesională. Reprezentanții ASEM își doresc să consolideze parteneriatul cu ISF, contribuind astfel atât la profesionalizarea piețelor financiare din Republica Moldova, cât și la educația financiară a cetățenilor moldoveni.

În ceea ce privește partea de cercetare, ASEM în parteneriat cu ISF vor susține publicarea de articole științifice în Revista de Studii Financiare – RSF cu analize comparative ale piețelor financiare din România și Republica Moldova.

Rolul ISF în România este studierea fenomenelor și mecanismelor financiare în vederea identificării nevoilor viitoare, a formării, specializării și evaluării profesionale continue a personalului din cadrul sistemului financiar nebancar și a personalului Autorității de Supraveghere Financiară, în conformitate cu deciziile Autorității de Supraveghere Financiară și standardele europene.

Sursa foto: Facebook.com/ISFINRO

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria prelucrătoare, precum fabrici noi, extinderea capacităţilor de......
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...