România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate – Ministrul Agriculturii

România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul programelor naţionale şi europene destinate procesării, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la deschiderea târgului dedicat "Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti".
AGERPRES - joi, 10 oct. 2024, 15:22
România poate deveni în următorii patru ani cea importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate - Ministrul Agriculturii

„Din datele şi din analizele pe care noi le le facem în momentul de faţă, cu Investalim şi cu partea de procesare din Programul Naţional Strategic, România în următorii patru ani, pentru că implementarea acestor proiecte este în următorii patru ani, cred că va deveni cea mai importantă ţară de sud-estul Europei la produse procesate. Bineînţeles, pe de o parte, o să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară, dar de ce nu, fermierii şi procesatorii să meargă şi către export, pentru că ne dorim ca din punct de vedere economic fermierii se să capitalizeze şi să meargă mai departe pentru dezvoltarea acestor sectoare”, a precizat Barbu, scrie Agerpres.

Întrebat ce se poate face pentru reducerea deficitului comercial cu produse agroalimentare, având în vedere că importurile de astfel de produse au crescut la aproape 9 miliarde de lei în primele opt luni, Barbu a explicat că Guvernul României finanţează deja o serie de programe pentru dezvoltarea procesării în România, dar şi a sectoarelor avicol şi suin.

„Trebuie să ne uităm foarte atent pe balanţa comercială, pe această creştere. Guvernul României a luat decizia, deja se semnează contracte pe un program foarte important în România, Investalim. Practic, semnăm contracte de peste 900 de milioane de euro procesare în România. Complementar, venim pe Programul Naţional Strategic, pe fonduri europene, cu aproape 700 de milioane de euro, la fel pe procesare în România. Mai mult de atât, Ministerul Agriculturii a deblocat încă de anul trecut, din 2023, partea de zootehnie, astfel încât avem în momentul de faţă peste 56 de ferme. Pe partea de sector avicol, deja sunt finalizate peste 9 milioane de locuri în creşterea de pui. În sectorul de porc, 70% din investiţii sunt finalizate, ceea ce arată că în martie anul următor deja sunt populate aceste ferme şi vom produce peste 1,5 milioane de purcei.Venim complementar cu un nou program de reproducţie, dar integrat şi cu creştere, astfel încât să mai scoatem 60 de ferme, undeva la 1.500 de scroafe pentru purcei, dar integrat şi cu creştere 40.000 de porci graşi pe fermă. Toate aceste lucruri se vor vedea în timp”, a subliniat şeful de la Agricultură.

Acesta a transmis că susţine în continuare „pariul” pe care l-a făcut de când a preluat şefia Ministerului Agriculturii referitor la reducerea deficitului comercial pe carnea de porc şi dezvoltarea sectorul suin din România.

„Aşa cum am promis, în continuare susţin pariul meu cu Ministerul Agriculturii: carnea de porc şi sectorul suin din România. Cred că în următorii patru ani, cu aceste două programe foarte importante pe care le-am finanţat din bugetul statului, cu o cofinanţare de peste 80%, sunt sigur că decalajul din balanţa comercială în următorii patru ani se va regla la carnea de porc”, a adăugat Florin Barbu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 10-12 octombrie 2024, în curtea instituţiei, un târg dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, care se celebrează începând din anul 2017, în data de 10 octombrie.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru produse agroalimentare şi Indicaţii Geografice pentru băuturi spirtoase (IG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

De la târgul din curtea MADR, cei interesaţi vor putea achiziţiona sortimente variate de dulceţuri, gemuri, sucuri şi siropuri şi legume proaspete de sezon varză albă şi roşie, cartofi, usturoi, roşii, castraveţi, ceapă albă şi roşie, cartofi, vinete, ridichi negre, dovleci, conopidă, fructe precum: struguri bio, mere, pere, prune vor putea fi procurate de la producători din judeţele Dâmboviţa, Buzău sau Olt. Mustul, băutura specifică toamnei, nu va lipsi de la târg, alături de mere, prune, prune afumate, miez de nucă, aduse de producători din judeţele Constanţa şi Vrancea.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis AGERPRES, din judeţele Argeş şi Sibiu vor fi expuse spre comercializare produse care au dobândit protecţie europeană şi reprezintă cartea de vizită a României în materie de gastronomie şi păstrarea tradiţiilor şi valorilor europene: Magiunul de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, un preparat renumit şi apreciat, fără adaos de zahăr, E-uri, conservanţi sau aditivi, dar şi binecunoscuta Telemea de Sibiu (SB) – IGP din anul 2019, o brânză semitare din lapte de oaie.

Agricultura ecologică este reprezentată la târg de producători din judeţul Argeş şi Sibiu, care vor aduce diverse sortimente de miere: miere de salcâm, polifloră, tei, faguri, amestec de miere cu cătină şi propolis cu cătină.

De asemenea, iubitorii de peşte vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Buşteni, înregistrate ca produse montane, precum: Păstrăv Zamorean, Păstrăv zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit şi Proţăpit, Păstrăv în zamă de roşii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean, Fluştuc de păstrăv-Curcubeu. La acest eveniment, cei prezenţi vor putea degusta în premieră plăcintă umplută cu carne de peşte.

Din judeţul Vâlcea, vor fi disponibile produse tradiţionale atestate din categoria băuturilor spirtoase: „Ţuică Tăria lui Cătălin” şi „Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar şi băutura spirtoasă „Ţuică de prune Sordony de Horezu”, care urmează etapele înregistrării ca Indicaţie Geografică.

La târg vor fi prezente produse tradiţionale din judeţul Mureş precum: Pita de casă cu cartofi – produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianu, Colac cu nucă de la Boianu, dar şi produsele tradiţionale din carne şi preparate lactate din comuna Fundata, judeţul Braşov.

Consumatorii vor putea alege dintr-o gamă largă de preparate din categoria zonei montane: brânzeturi maturate, diverse sortimente de miere şi alte produse ale stupului.

Potrivit MADR, oaspeţii târgului se vor bucura de florile de sezon aduse de membrii Asociaţiei Producătorilor de Flori Muntenia care vor încânta privirile tuturor celor care vor trece pragul târgului organizat cu ocazia Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti.

Ca în fiecare an, „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi marcată în toată ţara prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

În premieră, la târgul dedicat Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti va fi un stand în cadrul căruia reprezentanţi ai Facultăţii de Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere din cadrul USAMV vor prezenta produse inovative de cofetărie şi patiserie obţinute de doctoranzii şi studenţii facultăţii şi vor oferi materiale informative privind promovarea ofertei educaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii One United Properties au aprobat plata semestrială a dividendelor și consolidarea prețului acțiunilor la un raport de 50:1
Acționarii One United Properties au aprobat plata semestrială a dividendelor și consolidarea prețului acțiunilor la ...
Acționarii dezvoltatorului imobiliar One United Properties au aprobat mai multe hotărâri în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 10 octombrie 2024. Printre acestea se numără......
Statele UE au primit până în luna august 2024 doar 40% din fondurile prevăzute în Mecanismul de Redresare și Reziliență
Statele UE au primit până în luna august 2024 doar 40% din fondurile prevăzute în Mecanismul de Redresare și Reziliență
Comisia Europeană a aprobat până în august plata către statele membre ale UE pentru numai 40% din fondurile prevăzute ...
Banca Transilvania a inaugurat agenția din centrul comercial Colosseum Mall
Banca Transilvania a inaugurat agenția din centrul comercial Colosseum Mall
Colosseum Mall anunță inaugurarea unității Banca Transilvania, disponibilă publicului larg în centrul comercial din ...
Burduja: Guvernanţa corporativă este o reformă cheie în PNRR. Am discutat pe cererea de plată 3 cu Comisia de luni de zile. Am justificat îndeplinirea formalităţilor legale şi respectarea Ordonanţei 109 pe proceduri
Burduja: Guvernanţa corporativă este o reformă cheie în PNRR. Am discutat pe cererea de plată 3 cu Comisia de luni de ...
Ministerul Energiei a transmis Comisiei Europene extrem de multe documente, justificând îndeplinirea formalităţilor legale ...